Izbori 2022.

Meta vlasti: Marinika Tepić

Foto: Marija Janković

19. 2. 2022. / 9.03

Prva na listi Ujedinjeni za pobedu Srbije Marinika Tepić: Prepoznatljivo lice za osetljive teme

Ne odustaje lako i ne miri se sa neuspehom. Veruje da samo najšire jedinstvo opozicije može da smeni ovaj režim. TV Pink vidi kao „fabriku mržnje za Vučićevu propagandu“.  Za nju je uspeh na izborima pobeda u Beogradu, drugi krug predsedničkih izbora i broj mandata u Narodnoj Skupštini koji po prvi put može da ugrozi ovaj režim

Marinika Tepić rođena je 1974. godine u Pančevu. Diplomirala je engleski i rumunski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Pre političke karijere, više od deceniju provela je u novinarstvu. Bila je urednica nedeljnika "Libertatea“, novinarka i urednica emisije "Vojvodina sat“, dopisnica TV B92 u Novom Sadu. Sarađivala je sa Vojvođanskom mrežom IWPR i BIRN-om. Posle 15 godina novinarske karije odlučila je da počne da se bavi politikom, "da preuzme odgovornost i počne da radi na vrednostima zbog kojih je kao novinarka kritikovala političku elitu“.

Političku karijeru počela je u Ligi socijaldemokrata Vojvodine. Obavljala je nekoliko državnih funkcija, poput direktorke Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju. Bila je i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Vojvodine.

U dva saziva Narodne skupštine izabrana je za poslanicu. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora 2014. godine ubrzo je podnela ostavku na to mesto, jer je odlučila da se zadrži u Pokrajinskoj vladi do kraja mandata 2016. Na izborima te godine izabrana je ponovo za poslanicu ispred koalicije "Čeda, Boris, Čanak“, a u istom sazivu bila je predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Sa Nenadom Čankom se razišla nakon odluke LSV da on bude njihov kandidat za predsednika Srbije. "Jasno sam izrazila neslaganja s tim i smatram da je svaki glas protiv Saše Jankovića glas protiv Srbije, a za kandidata vlasti“, govorila je tada Marinika Tepić. Na predsedničkim izborima Tepić je dala otvorenu podršku Saši Jankoviću i prešla u Novu stranku Zorana Živkovića.

Već sledeće godine rastala se i od Živkovića zbog lošeg rezultata koje je stranka ostvarila na beogradskim izborima 2018. godine. Kao motiv za tu odluku navodi "nespremnost da se razume poruka birača na beogradskim izborima, preuzme odgovornost i promišljaju promene“.

U Narodnoj skupštini formirala je Klub samostalnih poslanika, koji je bio sačinjen uglavnom od razočaranih članova parlamenta iz redova Dosta je bilo.  Iako je u početku Marinika Tepić odbacivala spekulacije koje su tada kružile, da će Klub samostalnih poslanika biti deo Stranke slobode i pravde (SSP), u aprilu 2019. postala je potpredsednica SSP-a i desna ruka Đilasa.

Iako je u svojoj dosadašnjoj karijeri političarke promenila tri stranke, članovi Srpske napredne stranke ne propuštaju priliku da tvrde "da ne postoji nijedan čovek u zemlji koji je promenio više stranaka od nje“.

Kao potpredsednica SSP-a prepoznatljiva je po iznošenju informacija koje su "javna tajna“. Tepić redovno predočava medijima dokaze o različitim zloupotrebama predstavnika vlasti. Pričala je otvoreno o Krušiku, "bunga bunga“ žurkama Dragana Markovića Palme i seksualnom zlostavljanju maloletnica, "Panama papirima“ i drugim aferama.

Za mnoge ona je danas najhrabrija žena u Srbiji.

Od Marinike vlast se brani napadima na nju, pa je godinama "hodajuća meta“ za uvrede prorežimskih medija, narodnih poslanika i državnog vrha, ekstremnih desničara. Zasmetalo im je čak i što je Rumunka.  "Nismo im Dragan i ja najveće mete zato što nemaju pametnija posla, već zato što znaju da smo im sa našim saborcima, programom i listom, a najviše zbog našeg neodustajanja – najveća pretnja“, kaže Marinika.

Veruje da samo "najšire jedinstvo opozicije može da ostvari nameru da se ovaj režim smeni“. Za nju je opozicija svaki onaj "građanin koji iz svoja četiri zida“ uputi neku informaciju iz svog javnog preduzeća, lokalne samouprave, ustanove kulture jer on "nema drugi način da reaguje“.

Za razliku od premijerke Srbije, nakon pobede neće praviti rejv žurku jer misli da će imati "toliko posla sa javašlukom i bezakonjem“ koje će zateći, "da neće imati vremena za opuštanje“.

Uspehom na predstojećim izborima smatra pobedu u Beogradu, drugi krug predsedničkih izbora i parlamentarni rezultat koji prvi put može ugroziti režim kao nikada do sad. Biće prva na listi okupljenoj oko Stranke slobode i pravde – Ujedinjeni za pobedu Srbije.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu