Beogradski Univerzitet

Ima neka javna veza: Novak Nedić i Aleksandar Vučić

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

20. 10. 2023. / 7.30

PSG: Bokan i Nedić mimo zakona u savetima fakulteta

Imenovanje Dragoslava Bokana i Novaka Nedića za nove članove saveta fakulteta univerziteta u Beogradu predstavlja nagradu za stranačku poslušnost i nije u skladu sa zakonom

Predsednica mladih Pokreta slobodnih građana (PSG) Jelana Banjac je u pisanoj izjavi ukazala da zakon propisuje da se za članove saveta fakulteta ispred osnivača, odnosno države, imenuju istaknute ličnosti iz oblasti nauke, privrede i kulture.

Dragoslav Bokan / Foto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

"Dragoslav Bokan je stalni gost državnih televizija, na kojima neprestano širi ultranacionalističke teze i mržnju prema svemu što nije srpsko, sledeći sopstvene krvave tragove koje je postavio kao nekadašnji komandant paravojnih formacija u ratovima ’90-ih", istakla je Banjac. Podsetila je i da je Bokan "poznat i kao odani režiser većine državnih priredbi".

Pročitajte još Odbrana Vučića po Bokanu

A generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić usko se dovodi u vezu sa organizovanim kriminalom, navijačkim grupama, opisuje ka čovek koji "kontroliše batinaše koji služe režimu da vrši nasilje nad građanima i teroriše ih“, navela je Banjac.

Bokan i Nedić, kaže dalje, "reprezentuju najcrnje lice ovog nasilnog režima i ne smeju da odlučuju o bilo čemu što ima veze sa obrazovanjem i budućim akademskim građankama i građanima", oni "nemaju nikakav kredibilitet za obavljanje funkcija za koje su predloženi".

Pročitajte još Drug Novak na čelu kolone

"Jedini kriterijum za njihov izbor je stranačka pripadnost, odnosno javna i bespogovorna podrška vladajućoj stranci", od Bokana i Nedića se može očekivati jedino da "u skladu sa njihovim biografijama uvedu mržnju i nasilje na Univerzitet", smatra predsednica mladih PSG-a.

Pročitajte još Članovi saveta fakulteta BU: Vođe paravojnih formacija i akteri Miloševićevog režima

A "to je nedopustivo”, time se "nastavlja sa sistematskim urušavanjem obrazovanja, kroz obesmišljavanje autonomije Univerziteta, ali i ponižavanja zaposlenih u obrazovnom sistemu".

Banjac je pozvala profesore Univerziteta u Beogradu da se suprotstave tim imenovanjima i da zaštite ugled Univerziteta.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu