Društvo

Foto: Pexels

4. 3. 2023. / 1.13

Psovka je prekršaj: Ne psuj na ulici

Ako se psuje u javnom prostoru, i ako neko to prijavi, sledi prekršajna kazna. Tako je po zakonu. Međutim, kad bi se poštovao ovaj zakon, cela Srbija bi bila u zatvoru

Zagrepčanka Sanja (39) psovala je bivšeg supruga na ulici, u prisustvu njihovog maloletnog deteta. Rekla mu je "lopove, đubre, svinjo debela, razbiću te“, i zato je proglašena krivom.

Prekršajni sudija u Zagrebu, je uvažio tvrdnju njenog bivšeg supruga da mu njene reči prouzrokovale povredu dostojanstva i uznemirenost, zaključio da je ona "u prisustvu deteta izvršila nasilje u porodici“ i kaznio je sa 926 evra.

Bivši Sanjin suprug je dobio proces najviše zahvaljujući svedoku, svojoj devojci, koja je bila prisutna i sve potvrdila.

Sud je dobio još jednu prekršajnu prijavu o istom događaju, Sanjinu, u kojoj piše da joj je bivši suprug tog istog dana rekao "Ne smeš da dođeš u ulicu, šta radiš tu, glupa si, maloumna“. Međutim, nije imala svedoka koji bi to potvrdio, pa je sudija njenog bivšeg oslobodio.

I u Srbiji je moguće završiti na sudu zbog psovke u javnom prostoru. Krivično gonjenje za uvredu preduzima se po privatnoj tužbi. Dakle, tek ako opsovani tuži psovatelja za uvredu, može biti pokrenut krivični postupak.

Postupak se vodi po Zakonu o javnom redu i miru, a za taj prekršaj je propisana novčana kazna od 20.000 do 100.000 dinara ili kazna zatvora.

Ovim Zakonom se ne uređuje medijski prostor, zato što se društvene mreže i mediji ne smatraju javnim prostorom. Takođe, krivično delo klevete u našem zakonu je godinama ukinuto, a govor mržnje nije krivično delo osim ako sadrži pretnje ili detalje koji se mogu podvesti pod krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Povodom informacije o Sanji iz Zagreba, u jutarnjoj emisiji TV Prva emitovan je prilog sa dva sagovornika, stručnjaka za ovu temu, i anketa među građanima. Zaključak je da je psovka u Srbiji deo tradicije, što dokazuju Vukov Rječnik, narodne umotvorine, književna, filmska, pozorišna, i muzička dela, a pre svega Narodna skupština. Zato, iako naš zakon prepoznaje psovku i iako je ne treba podržavati zato što je prati mržnja ili neka njoj slična agresivna emocija, na psovku se u ovdašnjim granicama ipak gleda sa simpatijom i razumevanjem.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu