Rat u Ukrajini

Foto: AP

24. 12. 2022. / 11.52

Putinov verbalni delikt: Rekao je „rat“ zbog čega se ide u zatvor

Predsednik Rusije je za invaziju na Ukrajinu umesto "specijalna vojna operacija" prvi put upotrebio reč „rat“, zbog čega se ide u zatvor. Opozicioni odbornik iz Sankt Peterburga u egzilu Nikita Juferev ga je zbog toga prijavio vlastima

Opozicioni odbornik iz Sankt Peterburga u egzilu, Nikita Juferev, prijavio je ruskim vlastima predsednika Rusije Vladimira Putina zbog  "širenje lažnih informacija o vojsci“, jer je za konflikt u Ukrajini, upotrebio reč "rat“.

Kako danas javlja danas Si-En-En u Rusiji se za konflikt u Ukrajini ne sme koristiti reč "rat“ već pažljivo osmišljeni izraz "specijalna operacija“, a prekršiocima preti do 15 godina zatvora na osnovu zakona koji je Moskva donela u martu ove godine.

Putin je juče rekao novinarima u Moskvi: "Nije nam cilj da podstičemo vojni konflikt, već upravo suprotno – da okončamo ovaj rat. Tome smo težili i težićemo i dalje“.

Juferev je zbog toga prijavio Vladimira Putina vlastima u Moskvi, zahtevajući krivično gonjenje. Kaže da je zbog tog istog prekršaja već "nekoliko hiljada ljudi već osuđeno zbog ovakvih reči o ratu u Ukrajini“.

Napominje da "nije donet nikakav dekret o okončanju specijalne vojne operacije, a rat nije objavljen“-

Juče, u pomenutoj izjavi, Putin je prvi put izgovorio reč rat otkako je u februaru pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Danas je 303 dan invazije Rusije na Ukrajinu.

Tim povodom, organizacija "Rusko demokratsko društvo" u Srbiji, u 15 časova organizuje antiratnu šetnju u Beogradu od Trga Republike do Ruske ambasade kojom zahteva hitno povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu