Region

Čekajući novi zakon: Prodavnica u Hrvatskoj

Foto: Wikipedia

12. 12. 2022. / 21.36

Rad nedeljom: Može, ali za 50 posto veću platu

Izmene dva zakona koje su u proceduri Hrvatskog parlamenta predviđaju samo 16 radnih nedelja godišnje i 50 posto veću nadoknadu nego radnim danima. Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj nedeljom radnje nisu zatvorene

U Hrvatskoj bi se uskoro rad nedeljom mogao plaćati najmanje 50 posto više nego radnim danom, kao što predviđaju izmene Zakona o radu i Zakona o trgovini. Izmene su urađene po uzoru na rešenja iz Slovenije i Austrije.

Oba zakona su u parlamentarnoj proceduri.

Jedno od poslednjih istraživanja je pokazalo da više od četvrtine anketiranih radi i nedeljom.

U Sindikatu trgovine Hrvatske, najvećem granskom sindikatu koji okuplja 10.000 članica i članova, podržavaju najavljene izmene ova dva zakona. Prema rečima predsednice ovog Sindikata Zlatice Štulić, to je "ozbiljni pomak nabolje“.

Ovaj sindikat se zalaže i za uvođenje 16 radnih nedelja godišnje.Kako prenosi RSE, gospođa Štulić smatra da je "komocija građana nešto što nikako ne smije biti ispred prava radnika. Nema vrtića koji rade vikendom, i školska djeca su kod kuće, pa ako imate dvoje roditelja koji rade u dva različita trgovačka lanca ili dvije trgovine, jedan radi jednu nedjelju, drugi radi drugu, i tako se izmjenjuju. Tako da dijete nikada nema priliku biti sa oba svoja roditelja“.

Ostali sindikati takođe imaju pozitivan stav prema izmenama ovih zakona.

U Hrvatskoj je ova promena već predlagana, ali su i 2004. i 2009. godine ti zakoni "pali" na Ustavnom sudu. Kako piše u novom predlogu "uklonjeni su prethodni nedostaci, a predloženi model temelji se na ravnoteži interesa radnika i gospodarstvenika."

Vlada citira i istraživanja javnog mnijenja iz 2020. i 2022. kako između 63 i 72 posto ispitanika podržava ograničavanje rada nedeljom, dok "većina građana opisuje rad nedeljom kao disfunkcionalnu društvenu pojavu."

Citiraju se i analize Porezne uprave Ministarstva financija o nedeljnom prometu radnji na malo 2017-2021, koje pokazuju da se nedeljom zaradi manje nego radnim danima.

Neradna nedelja u Crnoj Gori za trgovine primenjuje se od oktobra 2019. godine. U Severnoj Makedoniji su prodavnice zatvorene nedeljom od 1. januara prošle godine. Mostar je ovog aprila postao prvi grad u Bosni i Hercegovini u kome radnje nedeljom ne rade.

U Evropi, u Austriji je rad nedeljom zabranjen. U Belgiji, Kipru, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Islandu, Luksemburgu, Holandiji, Španiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji imaju pravila koja određuju ko radi a ko – ne .

Srbija je jedna od malobrojnih država u kojoj radnje nedeljom nisu zatvorene.

S.Ć./RSE/Nova S

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu