Vesti

Dalek put do električnog automobila: Jedan od proizvoda kragujevačkog Fijata

foto: zoran žestić / tanjug

25. 5. 2022. / 18.19

Radnici Fijata: Propao razgovor sa menadžmentom

Stelantis, vlasnik Fijata, nije usvojio ni jedan predlog radnika povodom njihovog odlaska u fabrike van zemlje. Menadžent međutim smatra da pregovori dobro napreduju. Radnici pozvali sutra na protest

Današnji razgovor sa menadžmentom fabrike završen je neuspešno i bez ikakvih konkretnih rezultata, saopštio je Samostalni sindikat fabrike automobila u Kragujevcu.

Vrh kompanije Stelantis i novi menadžeri odbili su sve predloge radnika da se popravi ponuda koju im je dala kompanija za odlazak na rad u inostranstvo, navedeno je u saopštenju koje je potpisao Saša Đorđervić, predsednik Samostalnog sindikata.

Taj sindikat je pozvao sve radnike Stelantisa i kooperantskih kompanija da sutra u 10 časova dođu ispred ulaza u fabriku, kako bi ih upoznali sa namerama poslovnog rukovodstva o načinu rešavanja predstojećeg socijalnog programa. Preduzećemo odlučnu akciju da bi zaštitili naša radna mesta, naše porodice i naš grad, poručio je Samostalni sindikat.

Nezadovoljstvo radnika kragujevačkog Fijata počelo je dve nedelje nakon što su 28. aprila Stelantis, vlasnik fabrike, i Srbija potpisali ugovor o proizvodnji električnog automobila, posle čega je, smatraju radnici, nastala opravdana opasnost da će izgubiti posao ili da će biti premešteni u druge zemlje.

U saopštenju kompanije Stelantis se tim povodom navodi da je za samo jednu nedelju, 25 odsto pozvanih zaposlenih izrazilo interesovanje za rad u inostranstvu i da je više od 100 radnika već prihvatilo rad u drugim Stelantis fabrikama u Evropi.

"Prvi rezultati su vrlo ohrabrujući. Plan transformacije predviđa dvogodišnje premeštaje u druge Stelantisove fabrike u Evropi, gde je prelazak na elektrifikaciju već počeo ili programe za napuštanje kompanije. Stelantis je već počeo da radi na fleksibilnom i agilnom industrijskom ekosistemu u okviru koga će se sprovesti neophodna faza tranzicije, uključujući prekvalifikovanje radnika. Ovo će biti moguće pomoću zajedničke posvećenosti koju su izrazile sve zainteresovane strane, uključujući Vladu Srbije, socijalne partnere, dobavljače i zaposlene", kazali su iz Stelantisa.

Oni ne navode koliko će radnika, od oko 2.100 koliko ih je bilo angažovano u pogonima u Kragujevcu, moći da se zaposli u nekoj od četiri fabrike u Slovačkoj, Nemačkoj, Italiji i Poljskoj.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stanić potvrdio je "da je izjašnjavanje radnika produženo do kraja ove nedelje“ kao i da  "naredne nedelje treba da bude objavljena Fijatova ponuda socijalnog programa. Kada to bude zvanično i kada vidimo kakvi se uslovi nude, tada možemo da krenemo sa pregovorima".

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu