Društvo

Foto: N1

15. 11. 2023. / 21.32

Radnici pošte negiraju Vladu da je štrajk završen

Postignut je dogovor o povećanju plata, kažu u Vladi. To nije ono što smo tražili, kažu štrajkači

Na današnjem sastanku u Vladi Srbije postignut je dogovor sa predstavnicima radnika Pošte Srbije koji su u štrajku, a sporazum, koji predviđa da sutra do 12 sati bude prekinuta obustava rada, potpisali su premijerka Ana Brnabić i predstavnici sindikata.

Međutim, deo poštara tvrdi da se štrajk nastavlja.

"Obustava se ne prekida, jer nas ne predstavljaju sindikati, pogotovo ne oni koji se nikada nisu ni vodili pravima za boljitak radnika, već ličnim interesima“, kazao je Stefan Mitrović za N1.

On ističe da su od šest sindikata sastanku prisustvovala tri, dok su tri sindikata – Sloga, Solidarnost i Samostalni sindikat poštanskih radnika odbili sastanak.

"Ovo je samoorganizovana obustava rada od strane zaposlenik, ne predstavlja nas nikakav sindikat, ne želimo da se razgovara sa pojedincima iza zatvorenih vrata. Radnici koji imaju negativna iskustva sa ovakvim pregovorima iz 2019. godine, ne žele da se neko kompromituje, niti zastraši“, objašnjava Mitrović.

U saopštenju Vlade piše  da je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od 20.000 dinara najkasnije do 25. novembra i povećanje plata od 1. novembra svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto.

Pored toga, radnicima u tehnologiji plate će dodatno biti uvećane za još 10 odsto 1. januara naredne godine, što čini kumulativno povećanje plate od 21 odsto u odnosu na trenutne zarade. Dogovoreno je i uvećanje zarada svim zaposlenima u administraciji izuzev rukovodstvu, od 10 odsto od 1. januara 2024.

Na sastanku je postignuta saglasnost da zbog nezakonite obustave rada neće biti sankcionisan nijedan radnik koji do sutra u 12 časova prekine štrajk. Nesankcionisanje uključuje i isplatu dela zarade tokom trajanja obustave rada, koja će biti isplaćena sa sledećom platom, zajedno sa putnim troškovima.

Dodatno, Vlada je saglasna sa prijemom novih radnika u tehnologiji i utvrđen je obavezan šestomesečni sastanak sa najvišim rukovodstvom Vlade Srbije o poslovanju, rezultatima i radnoj atmosferi u Pošti Srbije.

"Ovo što nude je daleko od onoga što je traženo“, istakao je Stefan Mitrović.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu