Politika

Foto: Tanjug/Rade Prelić

10. 5. 2023. / 15.12

Radomir Lazović: Kako Vučić zna, da li nas prisluškuje?

Vučić je izajvio da će tokom protesta u petak biti blokiran mosta Gazela. "Formiran je štab protesta i tačno je da smo pominjali blokadu Gazele", kaže Lazović

Narodni poslanik iz pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da ne zna odakle predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću informacija da je za petak tokom protesta planirana blokada Gazele.

Vučić je danas izajvio da će tokom protesta u petak biti blokiran mosta Gazela.

Lazović kaže da je očito da se predstavnici opozicije prisluškuju, ali ne isključuje i mogućnost da je informacija procurila na neki drugi način.

"Formiran je štab protesta i tačno je da smo pominjali blokadu Gazele. Da li će blokada biti ili ne, najavićemo sutra na konferenciji za medije, a građani će, nadam se, prepoznati taj gest“, rekao je Lazović za N1.

Među zahtevima koje su se čuli na protestu bila je smena članova REM-a, a poslanice opozcije nisu uspele da na pisarnici Regulatornog tela za elektronske medije (REM) predaju tekstove ostavki članova Saveta REM, pa su ih zalepile na zid ispred kancelarija REM.

Opozicione poslanice izjavile su novinarima kako im je rečeno da pisarnica danas ne radi i da je trebalo da se najave. Ocenile su da to ukazuje da su institucije zatvorene za građane.

U ponuđenom tekstu ostavke piše da se one podnose zbog "potpune pasivnosti REM, suprotno zakonu, zbog promocije mržnje, agresije i kriminala u sferi elektronskih medija, u situaciji alarmantne eskalacije nasilja".

Smena članova REM-a jedan je od zahteva koji su se čuli tokom protesta "Srbija protiv nasilja". Pored toga, traži se hitna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravlja o bezednosti u zemlji, smene ministra policije i direktora BIA, traži se i hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje emituju nasilje i agresiju sa nacionalnih frekvencija, oduzimanje frekvencija televizijama Pink i Hepi, zabranu tabloida koji propagiraju nasilje i šire lažne vesti, kao i smenu rukovodstva RTS-a.

Nakon prvog protesta "Srbija protiv nasilja“ koji je održan u ponedeljak, organizatori su najavili novi za petak 12. maj ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune.

Za sutra je zakazan novi protest u Novom Sadu.

B.G./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu