Svet

Istorijska fotografija: Spasioci sa četvoro pronađene dece

Foto: AP

10. 6. 2023. / 21.07

Radost cele Kolumbije: Pronađeno je četvoro dece nakon avionske nesreće

Nakon skoro mesec i po dana od pada aviona, pronađeno je četvoro dece u džungli Amazonije. To je povod za radost cele zemlje, rekao je predsednik Gustavo Petro

Četvoro dece, putnici aviona cesna koji se srušio još 1. maja u Kolumbiji, u petak je pronađeno živo u džungli Amazonije. Oni su braća i sestre, imaju 13, devet, četiri i jednu godinu.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je rekao da je to povod za "radost cele zemlje".

Majka preživele dece i dva pilota su poginuli.

U ogromnoj operaciji traganja za preživelima učestvovali su lokalno stanovništvo i vojska. Helikopteri su emitovali poruku bake dece snimljenu na jeziku Huitoto, pozivajući ih da prestanu da se kreću kako bi ih lakše locirali. Spasioci su se u početku plašili najgoreg, ali tragovi, poput otisak stopala i delimično pojedenog divljeg voća, dali su im nadu da su možda još živa.

"Oni su bili sami, dali su primer kako preživeti u prašumi i ovo će biti zapisano u istoriji. Ova deca su danas deca mira i deca Kolumbije", rekao je predsednik Gustavo Petro.

Avion u kojem su bili, nestao je tokom leta iz Ararakuare, duboko u džungli Amazona u južnoj Kolumbiji, do San Hoze del Gvavijare, u centralnoj Kolumbiji. Pilot cesne je pre nesreće prijavio probleme sa motorom.

Avion je lociran dve nedelje od nestanka.

Deca pripadaju starosedelačkoj grupi Huitoto i članovi njihove zajednice nadali su se da će im njihovo poznavanje voća i veština preživljavanja u džungli dati veće šanse da ostanu živi.

S.Ć./BBC/Al Jazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu