Vesti

Prvi raspisao referendum po novom Zakonu o referendumu: Predsednik Skupštine Ivica Dačić

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

30. 11. 2021. / 22.11

Raspisan referendum po novom Zakonu o referendumu: Brzo da brže biti ne može

Organizacija Kreni-Promeni navodi da je Zakon o referendumu donet neposredno pre raspisivanje referenduma, “što je protivno međunarodnim standardima”, te da je urađen bez adekvatne javne rasprave sa ciljem da vlast suštinski omogući nametanje bilo koje odluke i rasprodaje zemlje

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije koji će biti održan 16. januara 2022. godine.

U odluci o raspisivanju republičkog refrerenduma građani će se izjasniti o referendumskom pitanju koje glasi: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“

Poslanici su ranije usvojili Akt o promeni Ustava Srbije, Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promeni Ustava i Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava.

Predložene promene Ustava se odnose na deo o pravosuđu. Ministarka pravde Maja Popović tokom rasprave je istakla da je "cilj promene Ustava povećanje pravne sigurnosti građana“ jer im samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju zaštitu prava u sudskim postupcima.

U Skupštini nije imao ko da protivureči pošto u njoj nema opozicije.

"Promene Ustava predviđene su kao aktivnost akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23. Reforme u oblasti pravosuđa i uslov su za dalju reformu pravnog sistema “, objasnila je Popović.

Ustavne promene odnose se i na stalnost i izbor sudijske funkcije, na vraćanje naziva Vrhovni sud i jačanje funkcije tužilaca.

Ovo će biti prvi referndum koji će se održati po novom Zakonu o referedumu koji je usvojila Narodna skupština a predsednik države Aleksandar Vučić postpisao 25. novembra.

Vučić je prethodno danima tvrdio da ne zna da li ga je potpisao dok je više ekoloških organizacija 27. novembra na jedan sat blokiralo saobraćanice širom Srbije zahtevajući da se povuče Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendum.

Organizacija Kreni-Promeni najavila je novu blokadu saobraćajnica u Srbiji za subotu 4. decembra sa istim zahtevom.

U peticiji ove organizacije pod nazivom “Referndum po meri građana” još od ranije stoji da nacrt Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi “krši u potpunosti vladavinu prava koja podrazumeva da se ovakvi zakoni ne mogu donositi neposredno pre sprovođenja referendum”. Navodi se dalje da je reč o aktu “ protivnom međunarodnim standardima”, urađenom bez adekvatne javne rasprave, a dokaz koliko je vlast zanimalo mišljenje građana je činjenica “da je u pozivu za javnu raspravu naveden neispravan mejl za dostavljanje primedbi i komentara”.

Tvrdili su još da usvojeni Predlog predviđa da će novi Zakon o referendumu stupiti na snagu sledećeg dana po donošenju i objavljivanju u Službenom glasniku što Ustav Republike Srbije dozvoljava samo u izuzetnim slučajevima.

Takoje i bilo.

Kreni-promeni ocenjuje da iako cenzus nije uporedni standard, njegovim ukidanjem i uz navedena ograničavanja građanskog učešća, političkoj vlasti se na ovaj način omogućava nametanje bilo koje odluke i rasprodaja zemlje.

Sudija Miodag Marić je u emisiji “Da razumemo” na N1 rekao da nije trenutak za izmenu Ustava, “zato što atmosfera u društvu i pitanje legitimiteta u Skupštini, nisu uslovi u kojima se on menja".

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović je ocenio da sadašnji ustavni aranžmani nisu toliko rđavi da bi proizvodili stanje kakvo imamo, već da je problem što "druge grane vlasti nisu odvojene onako kako Ustav predviđa.”

Postavio je ptanje da li “iko misli da je Skupština organ koji misli svojom glavom i kontrateža izvršnoj vlasti”, ili da su  Vlada i predsednik dve grane vlasti kako je Ustavom definisano.

“Svakodnevno gledamo da jedan čovek govori u ime svih organa – policije, tužilaštva, sudova", zakljičio je Jovanović.

A.I./BBC/Danas/N1/Fonet

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu