Beograd

Aktivisti i komunalci: Juče na Slaviji

Foto: FoNet

19. 2. 2023. / 12.49

Rat grafitima: Očekuje se da komunalna policija reaguje isto kao što je juče

Na Slaviji su opet grafiti mržnje. Neko je na zidu sa koga su juče aktivisti prekrečili grafit nedostojne sadržine, napisao nove s istom namerom i porukom. Juče je komunalna policija najavila aktivistima prekršajne prijave zbog oštećenja zgrade

Mitićeva rupa, centar beogradske Slavije i prestonice, od jutros ima nove grafite. Juče su aktivisti prekrečili "Kad se vojska na Kosovo vrati“, grafit na bočnom zidu Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, preko puta parkića, a danas su osvanuli novi.

Njihove poruke i namere se nedvosmisleno nastavljaju na prethodni, a njihova sadržina ukazuje i na autora:  "Vučiću Šiptaru“, "Sloboda za Damjana i Dejana“, "Kosovo je Srbija, Z“ i "Smrt domaćim izdajnicima“.

Podsetimo, vođa tzv. Narodnih patrola Damnjan Knežević i urednik portala Srbin.info Dejan Zlatanović, uhapšeni su posle protesta 15. februara u Beograd. Njima je određen jednomesečni pritvor, a osumnjičeni su da su izvršili krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Pripadnici policijske uprave Vračar i komunalne policije juče su legitimisali građane koji su se okupili da prekreče grafit "Kad se vojska na Kosovo vrati“, i najavili im krivične prijave zbog oštećenja fasade.

Očekuje se da će na isti način reagovati i zbog novih grafita, noćas postavljenih.

Jučerašnje krečenje zida organizovali su udruženje "Krokodil“ i Inicijativa mladih za ljudska prava. Akciju su prijavili policiji i dobili dozvolu. Poslali su dopise svim nadležnim u opštinama na čijim se teritorijama nalazi park. Međutim, i pored toga, komunalna milicija ih je legitimisala.

Autori noćašnjih grafita najverovatnije nisu prijavili svoju akciju, što je razlog više očekivanju da će policija reagovati makar zbog – oštećenja fasade.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu