U novom broju

Obećano Ukrajincima, ali za tri godine: Raketni sistem PVO NASAMS

Foto: Tanjug/AP Photo

2. 9. 2022. / 7.58

Rat u Ukrajini: Okršaj na jugu

Šta god da se desi na Hersonskom frontu, to neće dramatično promeniti odnos snaga, odnosno činjenicu da je rat zastao u situaciji u kojoj ni jedna ni druga strana nisu u prilici da prihvate mir

Posle nedelja telalskog delanja političara da će da se krene na jug i razbuca ruska sila, 29. avgusta nešto se konačno desilo. Krenuli su u pokret tenkovi i borbena vozila pešadije, uz borbene pokliče koje vojnici beleže na mobilnim telefonima, valjda da bi se sećali ako prežive. Ponegde je ukrajinska vojska probila liniju i ušla nekoliko kilometara u prazan prostor, na nekim mestima zaustavljeni su uz gubitke.

Moskva je zvanično već prvog dana proglasila pobedu i tvrdila da su stotine i stotine ukrajinskih vojnika neutralisani u uzaludnom pokušaju proboja ruske dobro pripremljene odbrane. Nezvanično, borbe su u toku i videćemo šta će biti.

Izvesno je da se ne ide u odlučujuće ofanzive, a da se prethodno ne obezbedi prevlast u vazdušnom prostoru i efikasna podrška iz vazduha i sa zemlje, koja može da izbaci iz borbe protivničku artiljeriju. Ukrajinci to nisu postigli, a izložili su se na potpuno otvorenom terenu. Odrekli su se prednosti čvrste odbrane kakvu su pokazali u Donbasu, gde su u pola godine borbi zadržali rusku silu i pokazali šta znači dobro urediti položaj i vatrenu podršku. Povukli su se sa dela Donbasa, ali jasno je da je ruska vojska morala da utroši hiljade tona čelika da bi uništila odbrambenu liniju, kao na svežem primeru sela Peski.

Da, slažu se i ruski i ukrajinski izvori, puni su rovovi leševa, ali za jedno selo borbe su se vodile previše dugo, bez obzira na njegovu važnost za nastavak postepenog osvajanja prostora. U Hersonskoj oblasti nema mnogo naselja, teren je dobrim delom stepa, otvoren, bez zaklona. U pokretu, ukrajinska artiljerija ne može kontrabatirati ruskoj. Zatim, ukrajinska protivvazdušna odbrana slabašna je u odnosu na moć ruskih aviona koji doleću sa Krima…

 

Pročitajte ceo tekst Aleksandra Radića u nedeljniku "Vreme" od četvrtka, 1. septembra 2022.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu