Poljoprivreda

Foto: AP

9. 10. 2023. / 11.05

Ratarska udruženja: Država sa strane posmatra tiho umiranje ratara

Ratarska udruženja iz Pančeva saopštila su danas da je prošlogodišnja zabrana izvoza žitarica i uljarica dovela do velikih zaliha i pada cene tih kultura. Ratari zahtevaju da država što pre preduzme određene mere, jer je, kako tvrde,  sama uništila sopstveno tržište zabranom izvoza, grubo narušila tržišnu ekonomiju i stvorila velike zalihe žitarica

Organizacije "Pančevački ratari", Asocijacija "Agrarni Forum" i udruženje "Građanska Neposlušnost" su navele da je cena pšenice pala sa 45 na 19 dinara po kilogramu i da se tom cenom i prosečnim prinosom ne može postići ni 70 odsto troškova proizvodnje. 

“Osnovna materijalna supstanca se uveliko troši i već sutra može doći do obustave proizvodnje, ili ćemo i dalje sejati u korist sopstvene štete dok sasvim ne propadnemo – bankrotiramo. Mnogi su već ušli u ‘spiralu smrti’ jer ne mogu da vraćaju kredite bankama i tako došli u dužničko ropstvo, jer im sada banke rasprodaju imanje i poljoprivredno zemljište u bescelje da bi naplatili dugovanja", navodi se u saopštenju.

Razlike u cenama i uvoz po damping cenama urnišu našu privredu, tvrde ratari,  i dodaju da će  zemlja postati zavisna od uvoza. Oni upozoravaju da bi država trebalo da reaguje poput Mađarske, Poljske i Slovačke koji su zabranili uvoz Ukrajinskih žitarica. 

Svakom novom setvom vršimo ekonomsko samoubistvo

Poljoprivrednici  su svesni da u ovim uslovima više ne mogu raditi, jer daljom setvom žitarica vrše ekonomsko samoubistvo!”, kažu oni.

Ratari zahtevaju da država što pre da preduzme određene mere, jer je, kako tvrde,  sama uništila sopstveno tržište zabranom izvoza i grubo narušila tržišnu ekonomiju, i stvorila velike zalihe žitarica.

“Država stoji po strani i samo posmatra tiho umiranje proizvođača ne pokazujući nikakvo interesovanje za spas ratara.

Pošto se ovih dana u Skupštini razmatra usvajanje budžeta Srbije – smatramo da agrarni budžet mora biti deset odsto budžeta Srbije – koliko Agrar doprinosi stvaranju Bruto Društvenog Proizvoda. Tada bi bilo dovoljno novca za isplatu ratarima subvencije odnosno direktna davanja od 400 evra u dinarskoj protiv vrednosti po jednom Hektaru, kao što je u EU, odnosno u zemljama okruženja iz EU”, piše u saopštenju. 

 

Z.S/013info

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu