Svet

Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

7. 10. 2023. / 15.35

Ratno stanje u Izraelu: Raste broj poginulih

Lideri Hamasa navode da je ovo dan najveće borbe i poslednji dan okupacije, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio da je zemlja u ratu

Najmanje 40 osoba je poginulo, a 740 je da je ranjeno u raketnim napadima Hamasa na južni Izrael, prenose izraelski mediji. Palestinski zvaničnici navode da je u izraelskim vazdušnim napadima ubijena 161 osoba, a povređeno je blizu 1.000 ljudi.

Među stradalima nema državljana Srbije.

Lideri Hamasa navode da je ovo dan najveće borbe i poslednji dan okupacije, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio da je zemlja u ratu.

"Naš prvi cilj je da proteramo neprijateljske snage koje su se infiltrirale i povratimo bezbednost i mir u zajednicama koje su napadnute", poručio je Netanjahu.

Pročitajte još Netanjahu: Izrael je u ratu, Hamas će platiti cenu kao nikada ranije

 

Naveo je i da je jedan od ciljeva da obezbede i druge frontove kako se niko ne bi priključio ratu.

"U ratu smo. U ratu treba biti bistrog uma. Pozivam građane Izraela da se ujedine kako bismo postigli naš najviši cilj – pobedu u ratu", istakao je Benjamin Netanjahu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da palestinski narod ima pravo da se brani od "terora naseljenika i okupacionih trupa", prenela je palestinska agencija Vafa.

Abas je govorio na hitnom sastanku sa najvišim zvaničnicima palestinske vlade.

Nema stradalih, niti povređenih Srba

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da u današnjim raketnim napadima Hamasa na Izrael nema stradalih, niti povređenih Srba.

"Najvažnije nam je da među stradalim i poveđenim nema naših državljana. U stalnoj komunikaciji smo sa našim rezidentima, ali i studentima, posebno onima u južnom distriktu koji je najviše pogođen, kao i našim hodočasnicima i turistima", rekao je Nikolić za Tanjug.

Pročitajte još Odgovor Izraela: Borbeni avioni gađaju Hamas

 

Naveo da se u Izraelu trenutno nalazi nekoliko grupa hodočasnika, sa kojima su vladika niški Arsenije i timočki Ilarion.

"Oni su svi bezbedno i dobro, i prate uputstva naše ambasade, koja ih je pozvala da slušaju naloge izraelskih vlasti", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas iznenade terorističke napade na Izrael, navodeći da je, kako je rekao, danas više nego ikad potrebno da Izraelci i Palestinci zajednički stanu na put nasilju.

"Osuđujemo užasne napade na Izrael. Jevrejski narod je kroz istoriju preživeo veliku patnju i zato Izrael zaslužuje miran i bezbedan život. Danas, više nego ikada pre, svetu je potrebno da Izraelci i Palestinci zajednički stanu na put nasilju", napisao je Vučić na svom profilu na Tviteru

Hitan prestanak nasilja

Od EU i brojnih premijera i predsednika zemalja starog kontinteta stigle su oštre reakcija na napad na Izrael.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije pozvalo je na "hitan prestanak nasilja između Izraelaca i Palestinaca", prenela je tamošnja državna agencija.

"Pratimo događaje bez presedana između određenih palestinskih snaga i izraelskih okupacionih snaga koje su dovele do visokog nivoa nasilja na više frontova", navodi se u saopštenju.

Pročitajte još Napad na Izrael: Hamas tvrdi da je ispalio 5.000 raketa

 

zraelske oružane snage (IDF) objavile su na drutšvenim mrežama koji su gradovi danas pod napadom i u kojima se od jutros čuju sirene za uzbunu.

Izraelske oružane snage (IDF) objavile su na drutšvenim mrežama koji su gradovi danas pod napadom i u kojima se od jutros čuju sirene za uzbunu.

"Izralesci širom zemlje probudili su se jutros, na šabat i na praznik Simčat Tora, uz zvuke sirena i rakete koje je Hamas na njih ispalio. Gaza ovog jutra. Branićemo svoje", napisali su.

B.G./RTS/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu