Rat u Ukrajini

Ruska ofanziva na Ukrajinu: Napad sa više strana

Foto:Russian Defense Ministry Press Service via AP

24. 2. 2022. / 7.21

Ratno stanje u Ukrajini: Eksplozije širom zemlje

Putin je naredio napad na Ukrajinu. Ruske trupe sa više strana prelaze ukrajinsku granicu. Dok Putin govori o „demilitarizaciji“, na delu je vojna agresija koja bi ubrzo mogla da se pretvori i krvavi rat širih razmera. U ovom trenutku nije jasno na koji način će odgovoriti ukrajinske oružane snage

Svetski mediji javljaju da je u četvrtak posle 5 časova ujutru počeo ruski napad na Ukrajinu. Širom zemlje čuju se eksplozije. Si-En-En izveštava o velikoj eksploziji na aerodromu u Kijevu. Čula se sirena za vazdušni napad. Prema prvim informacijama ruski tenkovi prelaze ukrajinsku granicu i iz Belorusije. Rojters javlja da su pokrenute i ruske snage na Krimu. Prema američkim informacijama Rusija za napad na raspolaganju ima 200.000 vojnika.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je ratno stanje. Rekao je da je Rusija napala infrastrukturu zemlje i granične postave.

Napad je počeo ubrzo nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin na televiziji najavio "specijalnu vojnu operaciju“. Govorio je o "demilitarizaciji“ i "denacifikaciji“ Ukrajine, te da namera Rusije "nije da okupira“ Ukrajinu.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da Rusija "visoko preciznim oružjem“ napada vojnu infrastrukturu u Ukrajini. "Pravda“ na svom portalu piše da su raketirani Kijev i Harkiv.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Dmitro Kuleba preko Tvitera je objavio da se radi o "ratu velikih razmera“ protiv Ukrajine, da su raketama napadnuti aerodromi i ciljevi u više velikih gradova i pograničnim regijama. Kuleba je govorio o napadu balističkim i navođenim raketama.

Prema prvim izveštajima eksplozije se čuju i u Donjecku na istoku zemlje. Navodno ruske trupe prelaze i u Donbas. Rojters javlja da je u lučkim gradovima Odesi i Mariupolju  počela invazija ruske Crnomorske flote.

Navodno su pokrenute i trupe rukih separatista u Donjecku i Lugansku.

Ukrajinske oružane snage su saopštile da je ruska vojska počela intenzivno bombardovanje njenih jedinica na istoku Ukrajine i da se ukrajinske snage suprotstavljaju vazdušnom napadu Rusije. Rusko ministarstvo vojske negiralo je tvrdnje ukrajinske strane da je nad ukrajinom oboren ruski avion i tvrdi da u vojnoj operaciji u Ukrajini koristi precizno raketno oružje, da cilja vojne objekte, a ne civilnu infrastrukturu. Raša tudej javlja da se ukrajinske granične snage nisu suprotstavile napredovanju ruskih snaga, ali se ne govori gde.

Generlani sekreter Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je Putina "u ime čovečnosti“ pozvao da opozove trupe i upozorio na najteži konflikt u Evrope u poslednjih mnogo decenija.

Putin je učinio ono na šta su mnogi zapadni političari upozoravali, a neki analitičari nazivali "zapadnom histerijom“. Nije jasno koji je krajnji cilj ruskog napada, niti kako će ukrajinske oružane snage odgovoriti.

A.I./CNN/BBC/Reuters

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjuena www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu