Srbija između Kosova i Zapada

Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

12. 1. 2023. / 19.13

Razgovor Šolea i Vučića: Francusko-nemački plan i formiranje ZSO

Nakon razgovora predsednika Srbije sa višim savetnikom Stejt departmenta nije bilo zajedničke konferencije za medije. Na svom Instagram profilu Aleksandar Vučić je napisao: „Sadržajan i otvoren razgovor“

S.P
Ako je verovati nepisanom pravilu da ukoliko se susret ne završi zajedničkom konferencijom za medije, već šturim saopštenjem o "iskrenom i otvorenom razgovoru“, onda je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i višeg savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea bio sve, samo ne naročito prijatan.

Šta je Šole rekao srpskom predsedniku zna se, za sada, samo iz saopštenja Predsedništva. A u njemu piše da je on preneo poruku da se "SAD zalažu da se u fokus stavi agenda prema kojoj strane u dijalogu (Beograd i Priština) treba da se usmere na razgovore o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština“.

Dalje se navodi da je predsednik Srbije upoznao američkog specijalnog savetnika sa "razvojem događaja“ na Kosovu. Posebno mu je skrenuo pažnju da Srbija, "kao i uvek do sada“, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji "do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini“.

Vučić je Šoleu poručio i da očekuje od SAD da podstaknu Prištinu na nastavak dijaloga u "duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova“.

Šta je "Bajdenov strašno važan čovek", kako je Šole ovih dana najavljivan u provladinim medijima, rekao srpskom predsedniku zna se takođe samo iz saopštenja iz Predsedništva.

Dolazak "velikana i velikaša“

Poseta američkog diplomate prva je u nizu međunarodnih poseta koje će uslediti "do Svetog Jovana“ odnosno 20. januara. Vučić je najavio da će do tada primiti izaslanike "velike četvorke“ za dijalog Beograda i Prištine.

Za razliku od posete Prištini, kada je nakon susreta sa kosovskim premijerom održana konferencija za medije i sastanak sa opozicijom, u Beogradu to nije bio slučaj. U Prištini je Šole saopštio da trenutno ne postoje preduslovi za sastanak Kurtija i Vučića na najvišem političkom nivou.

Nakon sastanka sa glavnim i odgovornim urednicima jednog broja medija na Kosovu, Šole je rekao i da vidi snažnu volju vlade Kosova u dijalogu, koji bi trebalo da "garantuje integraciju Kosova u evroatlantske strukture“. U Prištini je ponovio već poznat stav SAD-a da bi konačni sporazum između "Kosova i Srbije“ trebalo da bude zasnovan na "međusobnom priznanju“.

Jer, rekao je Šole: "Želimo da prekinemo cikličnu stagnaciju. Ne želimo da budemo u situaciji upravljanja krizom, kao što se desilo tokom božićnog perioda na severu. Kosovo treba da se obaveže na sporazum sa Srbijom koji u centru treba da ima priznanje“.

S.P./FoNet/Kosovo online

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu