Vesti

Plan o konsultacijama: Sergej Lavrov i Nikola selaković u Njujorku

Foto: Tanjug

24. 9. 2022. / 17.09

Reagovanja povodom Plana konsultacija sa Rusijom: Vlast prekršila poziciju oko KiM

Nije dobar momenat za sporazum sa zemljom koja krši Povelju Un smatraju u Stranci slobode i pravde. Svaka saradnja sa Rusijom je dobra, ocenjuje Miloš Jovanpović. Nikola Selaković, koji je sa Sergijem Lavrovim potpisao Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023-2024, ga ne pominje

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković i njegov ruski kolega Sergej Lavrov potpisali su juče u Njujorku na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023-2024.

U saopštenju koje je tim povodom danas objavila  Stranke slobode i pravde (SSP) piše, između ostalog da je "neverovatno da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir i dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge međunarodne priznate zemlje".

U SSP-u smatraju i da "potpisujući ovaj sporazum, naša vlast direktno krši našu poziciju oko Kosova i Metohije, omogućava ruskoj vlasti da izađe iz blokade uzrokovane napadom na suverenu zemlju i nasilnim menjanjem granica.“

Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbijei jedan od lidera koalicije NADA, smatra da "svaka saradnja sa Ruskom federacijom i svako produbljivanje saradnje, ne samo na političkom, već i na ekonomskom i vojnotehničkom nivou, je dobra stvar za Srbiju. Kao što je dobra stvar da se održi ravnoteža u međunarodnim odnosima. Multipolarni svet povećava manevarski prostor za našu zemlju. Svaka saradnja je dobrodošla, tim pre što Ruska Federacija podržava teritorijalnu celovitost naše države.“

Bljerim Velja, šef kabineta predsednice Kosova, napisao je na Tviteru da "Srbija radi na daljem usaglašavanju svoje spoljne politike sa Rusijom. Srbija ne uspeva da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i njenim državama članicama u pogledu Ukrajine. Ulazak Srbije u EU mora biti zaustavljen.“.

Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023-2024.

je prvi diplomatski dokument na visokom nivou koji su Srbija i Rusija potpisale od 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Sa snimka Ministarstva spoljnih poslova može sezaključiti da je Plan konsultacija potpisan u prostorijama ruske misije pri Ujedinjenim nacijama.

U intervjuu agenciji Tanjug, Nikola Selaković je govorio o rezultatima srpske delegacije u Njujorku, naveo je da je održano 100 sastanaka i da je potpisamno 12 sporazuma, proptokola i memoranduma, ali nije pomenuo susret sa Sergejm Lavrovim, iako je intervju obavljen nakon potpisivanja Plana.

S.Ć./Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu