Vesti

Dogovor će smanjiti tenzije: Sever Kosova

Foto: KoSSev

28. 8. 2022. / 10.51

Reakcije o dogovoru: Uspeh, ništa novo, greška

U Beogradu pozdravljaju dogovor o ličnim kartama građana Severnog Kosova, u Prištini takođe. Radi Trajković smeta što se zasluga za dogovor pridaje Vučiću. Vuk jeremić smatra da ništa novo nije urađeno. Zavetnici smatraju da je dogovor greška

Nekoliko sati pre nego što je Žozep Borelj objavio vest da je postignut dogovor, da je Srbija pristala da ukine dokumenta za vlasnike ličnih karata iz Kosova, dok je Kosovo pristalo da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz Srbije.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa konferencije za novinare u Beogradu otkrio da očekuje da će EU dati garancije za dogovor o dokumentima.

Pojasnio je da je Srbija spremna da izda jedan opšti "disklejmer" (napomenu) u kojem se navodi da se omogućava korišćenje ličnih karata koje izdaje Kosovo, ali da se to radi samo zbog olakšavanja slobode kretanja pojedincima i da se to ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova, ne prejudicira konačni status Kosova i ne predstavlja odustajanje Srbije od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Iz Prištine, prvi komentar o postignutom dogovoru poslala je ministarka pravde Albulena Hadžiu. Poručila je da je "reciprocitet princip koji nas čini normalnom državom. Nije protiv nekog, već za nas same".

Aljbin Kurti, premijer i pregovarač u ime Prištine, podvukao je u svom komentaru na Facebooku da normalizacija odnosa mora sadržavati reciprocitet, što impliciraju dobrosusedski odnosi.

"Građani Republike Kosovo, za identifikacionim dokumentima koje izdaje naša zemlje, će moći da pređu granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, dodatnih opterećenja i odlaganja", naveo je Kurti.

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, na Facebooku je poručila da je "sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti" te da "Republika Kosovo svakim danom sve više doprinosi miru i stabilnosti".

Nakon što je objavljena vest o postignutom dogovur, Petar Petković, koji vodi kosovsku kancelariju u Vladi Srbije, pojasnio je da dogovor znači da će "svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza", i poručio je da vlasti u Srbiji u narednom periodu očekuju izazovi u vezi sa srpskim registarskim oznakama.

Petković poručio da je dogovorom očuvano prisustvo Srbije na Kosovu,

Ne kitite se tuđim zaslugama, poručila je predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, reagujući na njegovo saopštenje povodom sporazuma sa Prištinom.

"Pravo na srpska dokumenta za Srbe na Kosovu zagarantovao nam je Marti Ahtisari svojim planom, a ne Aleksandar Vučić. Ne lažite ovaj narod i ne spinujte sopstveni diplomatski debakl“, navela je na svom Tviter profilu.

predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kazao je da je jedina promena u odnosu na ranije to što će "Srbija početi da priznaje dokumenta tzv. Kosova“.

"Jedina promena u odnosu na pređašnje stanje je to što će Srbija početi da priznaje dokumenta takozvanog “Kosova”, što do sada nije bio slučaj“, napisao je Jeremić na svom Tviter profilu.

Kako ističe, sve drugo je ostalo isto.

"Ono što smo dobili zauzvrat su pohvale za Vučića od strane zvaničnika EU. I zeleno svetlo da nastavi da gazi“, tvitovao je Jeremić.

Srpska stranka Zavetnici saopštila je da je neprihvatljiva odluka Beograda da ukine izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za građane sa kosovskim ličnim kartama, jer to predstavlja kršenje suvereniteta Srbije i povlačenje "pred pretnjama i provokacijama (premijera Kosova i Metohije) Aljbina Kurtija“.

"Na ovaj način vlast u Srbiji izašla je u susret ucenjivačkim zahtevima albanske strane i faktički prihvatila uspostavljanje reciprociteta izmedju Kosova i Metohije i ostatka Srbije“, navedeno je u saopštenju.

To što je Evropska unija garant dogovora ne predstavlja nikakvo jemstvo zaštite prava Srba na Kosovu i Metohiji.

S.Ć./RSE/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu