Politika

Pitanje kao komentar: Ministar Rade Basta

Foto: FoNet

27. 3. 2023. / 17.52

Reakcije povodom Dačićeve izjave: Zašto Rusija ne vrati NIS

Ne zna se da li su ministar Ivica Dačić i ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko danas razgovarali i o jučerašnjoj ministrovoj izjavi o sankcijama Rusiji. Nacionalni konvent podržava takvu izjavu, a ministar Basta pita zašto Rusija, ako voli Srbiju, ne vrati NIS po ceni po kojoj ga je i kupila

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, U ssaopštenju Ministarstrva piše da su razgovarali o situaciji u regionu i o planovima i aktivnostima za dalje pravce razvoja bilateralne saradnje, kao i o saradnji na multilateralnom planu.

Do ovog susreta je došlo nakon što je Dačić za jučerašnji Kurir izjavio da je Srbija ostavila otvorenu mogućnost da odluka o uvođenju sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu bude promenjena, ako srpska privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu.

U današnjem saopštenju o razgovoru Dačića i Harčenka, ne pominje se ta tema.

Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dačićevu izjavu pozitivno komentariše.

"Dobro je što je otvorena jedna takva mogućnost u ovako složenom trenutku u međunarodnim odnosima koji ima dosta nepoznanica. Naravno da ostavlja prostora za dovoljno fleksibilnosti, prilagođavanja Srbije tako da ne ugrozi previše svoje nacionalne interese i da može u svakom trenutku da odreaguje na one izazove, rizike i pretnje spolja, bilo ekonomske, političke ili vojne tako što će prilagoditi svoju spoljnu politiku i svoje spoljnopolitičke akcije", rekla je Dragojlović.

Srpska koalicija NADA smatra da izjava ministra spoljnih poslova predstavlja još jedno u nizu popuštanja pred Zapadom, dok je predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Vojislav Mihailović zaključio da. "nijednog ministra nismo čuli da je javno odbacio takvu mogućnost, kao ni predsednika, ni premijera države“.

Prema njegovim rečima, "jasno je u kom pravcu ide Vlada Srbije i da će uvesti sankcije Rusiji“.

Drugi još uvek nisu reagovali. Samo je ministar privrede Rade Basta, koji je prvi pomenuo mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, sada je na društvenim mrežama pitao Mihailovića "ako Rusija voli Srbiju, mora i da je razume. I zašto joj ne vrati NIS po ceni po kojoj ga je kupila?“

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu