Beograd

Kuća bez krova: Janka Veselinovića 15

Foto: Društvo za očuvanje Neimara

29. 4. 2023. / 12.55

Recept za rušenje zaštićenih kuća: Prvo ukloni krov, pa zovi inspekciju

Juče su radnici srušili krov još jedne kuće na Neimaru koja je valorizovana kao posebna vrednost, što znači da će i ona biti srušena uprkos zabrane i zakona

Juče oko podne uklonjen je krov sa kuće na Neimaru u Janka Veselinovića 15, iako ju je Zavod za zaštitu spomenika kulture valorizovao kao objekat od posebne vrednosti. Iz Društva za zaštitu Neimara upozoravaju da se i ta stara kuća, po već oprobanom receptu, priprema za rušenje.

Jer, rušenje krova je način kako da se zaobiđe zabrana rušenja kuće koju je investitor Elita Coop (registrovan u Ugrinovačkoj ulici u Beogradu, zastupnik Vese Romić) dobio od  Zavod za zaštitu spomenika. Radi se o sledećem:

Elita Coop namerava da na Neimaru u Janka Veselinovića podigne četvorospratnicu. Međutim, Neimar, kao gradska celina, je u postupku utvrđivanja za kulturno dobro, što znači da tokom trajanja tog postupka uživa urbanističku zaštitu shodno izmenama i dopunama Plana generalne regulacije grada Beograda iz marta 2022.godine.

Takođe, kuća u Janka Veselinovića 15 je pod zaštitom, što znači da se mora očuvati u svom izvornom obliku, i na kome se bez saglasnosti Zavoda ne smeju preduzimati nikakve intervencije.

Način da se prevaziđu sve ove zakonske prepreke, je da se objekat učini nebezbednim tako što mu se ukloni krov i omogući njegova devastacija. Posle toga sledi  rešenje Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, kojim se zabranjuje korišćenje objekta jer predstavlja opasnost po okolinu, što dalje daje osnov Opštini Vračar da izda dozvolu za njegovo rušenje.

To je obrazac koji je prošlog meseca primenio "Monarh“, investitor na delu Neimara na kome se nalazila zaštićena kuća u Janka Veselinovića 10.

Društvo za očuvanje Neimara uputiće Sekretarijatu za inspekcijske poslove zahtev da se obustave svi radovi na ovom objektu koji nisu u skladu sa merama tehničke zaštite koje nalaže Zavod, i da se objekat hitno vrati u prvobitno stanja.  Zahtevaju takođe da Ministarstvo kulture bez odlaganja na dnevni red Vlade stavi Odluku o proglašenju Neimara za zaštićenu prostornu kulturno istorijsku celinu.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu