Vesti

Foto: AP

3. 12. 2022. / 3.06

Reči koje su obeležile 2022: Dezinformacija i permakriza

"Gaslighting" (dovođenje u zabludu, manipulacija izluđivanjem) i "permacrisis" (produženo razdoblje nestabilnosti i nesigurnosti), su reči koje su obeležile ovu godinu

Reč "gaslighting“ je reč 2022. godine, objavio je američki izdavač rečnika Merijam-Vebster, objasnivši da ona odražava aktuelno doba dezinformacije.

Po tom rečniku, "gaslighting“ je "čin ili praksa grubog dovođenja nekog u zabludu“, a neki stručnjaci je opisuju kao manipulaciju izluđivanjem ili oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač manipuliše opisima situacije kako bi žrtvu naveo da posumnja u sopstveni doživljaj stvarnosti.

Prema Merijam-Vebsteru, ove godine je zabeležen porast od 1740 odsto pretraživanja te reči.

Reč potiče od naziva predstave iz 1938.godine “Gas Light” Patrika Hamiltona. Šest godina kasnije, Džordž Cukor je snimio film “Gaslight” o čoveku koji izluđuje svoju suprugu do te mere da i sama počinje da sumnja u svoje misli i mentalnu stabilnost. Igrali su Ingrid Bergman i Šarl Boaje.

Ove godine snimljena je mini serija "Gaslit“, američki politički triler sa Džulijom Roberts i Šon Penom.

Urednici Merijam-Vebster su naveli da je “poslednjih godina, uzveši u obzir porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, ‘gaslighting’ je postala omiljena reč za percepciju prevare. Zbog toga je (verujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mesto kao reč godine”.

Po Kolinsovom rečniku, reč koja je obeležila ovu godinu je permacrisis , odnosno, prevedeno na srpski jezik -. permakriza.

Reč je definisana kao “produženo razdoblje nestabilnosti i nesigurnosti”, ili konkretno, vreme rata u Urkajini, Bregzita, kovida, klimatske katastrofe, krize ekonomije, političke nestabilnosti, globalne nesigurnosti, osećaja nadolazeće propastio.

Kolins je naveo da je odabrao tu reč jer “prilično jezgrovito sažima koliko je 2022. bila uistinu grozna za velik broj ljudi”.

Rečnik Kolins prati svoju bazu podataka od 18 milijardi reči, uključujući društvene medije, kako bi izradio godišnju listu novih i značajnih reči.

S.Ć. /Hina/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu