Kultura

Predstava kojom počinje RTF

26. 11. 2023. / 16.58

Reflektor teatar festival: Svetla strana mene

#RTF je prvi festival Reflektor teatra, regionalni festival društveno angažovanog pozorišnog izraza, i obeležavanje 11. godine ovog pozorišta

Od 27. do 30. novembra, na Dorćolu, održaće se prvi Reflektor teatar festival #RTF To je regionalni festival društveno angažovanog pozorišnog izraza, u produkciji Reflektor teatra i Centra E8, najavljuje se u saopštenju za medije.

Reflektor teatar festival #RTF je regionalni festival društveno angažovanog pozorišnog izraza.

Njegova misija je da promoviše eksperimentalne, politične, inovativne forme, s posebnim fokusom na teatarsko stvaralaštvo novih generacija i razvoj mlade publike. Festival je takmičarske prirode, bez cilja da forsira kompetitivnost i meritokratiju, već zato što je ideja da različiti žiriji, njihove odluke, dogovori i procedure u odlučivanju, posluže kao platforma za relevantan dijalog o društvu, predstavama i temama koje one otvaraju.  Takođe, ideja je da se nagradama skrene posebna pažnja javnosti na angažovano pozorišno stvaralaštvo, a posebno na rad mladih autora.

Podnaslov prvog izudanja Reflektor teatar festivala je "Svetla strana mene“. Minja Bogavac, koosnivačica i direktorka Reflektor teatra objašnjava da je podnaslov inspirisan naslovom tekuće pozorišne sezone Reflektor teatra – Svetla strana scene čiji je fokus bio na optimizmu, entuzijazmu i radosti – kao deficitarnom i alternativnom osećanju, različitom od opšte društvene atmosfere straha, nasilja, podeljenosti i nesigurnosti.

Na festivalu će biti prikazano pet predstava: “Šta bi rekla Čelsi meni” Grupe Hop.La! iz Beograda, čiji su autori Irena Ristić i Đorđe Živadinović Grgur; “Pedagogija otpora Branka Ćopića” autora i reditelja Zlatka Pakovića, u produkciji Pozorišne scene Krajine (BIH); “Bukvalno.otprilike” Tadije Čalukovića i Klare Fiolić, studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba; plesna predstava “Vrpca” Aleksandre Arizanović, u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije i Festivala koreografskih minijatura,  i "Muškarčine“, kultna predstava Reflektor teatra koja će zatvoriti festival.

Objedinjene naslovom "Svetla strana mene“, sve se bave pitanjima Istine, Identiteta i Ideala, polazeći od biografija i autobiografija.

Festival je takmičarski, objašnjava Minja Bogavac, ne sa ciljem da se forsira kompetitivnost i meritokratija u umetnosti, već zato što je ideja da se procedura odlučivanja o nagradama, iskoristi kao platforma za pokretanje šireg društvenog dijaloga o predstavama i temama koje one otvaraju. Takođe, s obzirom da je Festival Reflektor teatra posvećen promociji inovativnog, hrabrog i političnog pozorišta, kao i afirmaciji mladih autora i autorki, nagrade treba da doprinesu većoj vidljivosti njihovog rada u javnosti.

Osnivanjem i realizacijom festivala, Reflektor teatar obeležava 11 godina rada. Osnovano je u okviru omladinske organizacije Centar E8, da bude društveno angažovano pozorište. Za prvih deset sezona producirali su petnaest predstava izvedenih u šesnaest država, šezdeset gradova i desetak sela Srbije. Rade sa mladima i za mlade, na predstavama koje povlače znak jednakosti između umetnosti i aktivizma.Njihove predstave odlikuje dokumentarnost, postdramska estetika, edukativan pristup, političnost i jasan angažman na strani ljudskih prava, demokratije, rodne i svake druge ravnopravnosti.  Od 2020. godine, naša beogradska adresa je u prostoru Dorćol Platza.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu