Svet

Foto: Policía Nacional

25. 8. 2023. / 18.17

Rekordna zaplena droge u Španiji, u bananama 9,5 tona kokaina

Droga je pronađena u luci Alhesiras, u pošiljci koja je trebalo da sadrži 1.080 kutija banana. Pre ove zaplene, najveća pošiljka kokaina zaplenjena u Španiji bila je 8,4 tone

Španska policija i carina saopštile su da su zaplenile 9,5 tona kokaina, sakrivenih u kontejnerima banana iz Ekvadora.

Droga je pronađena u luci Alhesiras, u pošiljci koja je trebalo da sadrži 1.080 kutija banana, javlja AP.

Kako piše list "El mundo", ovo je najveća količina zaplenjene droge u istoriji Španije.

Pre ove zaplene, najveća pošiljka kokaina zaplenjena u Španiji bila je 8,4 tone, 2018. godine, takođe među bananama, u istoj luci.

‘Ova operacija bila je udarac bez presedana za jednu od najvećih svetskih kriminalnih organizacija u distribuciji kokaina, koja je ciljala na velike kriminalne mreže u Evropi", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Takozvana operacija "Nano“, koja je počela u julu, nastavlja se, saopštila je policija. Iako je navedeno da još niko nije uhapšen povodom ove zaplene, nije isključeno da će se to dogoditi narednih dana.

Kokain se nalazio u kontejneru iz Ekvadora, koji je prema zvaničnoj dekleraciji prevozio 1.080 kutija banana. Međutim, o svakoj od njih bilo je sakriveno oko 15 kilograma droge.

Konačna destinacija bila je portugalska luka, iako je droga trebalo da bude raspoređena u različitim delovima starog kontinenta, uglavnom u Centralnoj Evropi.

Kutije su bile označene sa više od 30 različitih logotipa koji odgovaraju različitim evropskim kriminalnim krugovima kojima je kokain trebalo da stigne, ali španska policija nije javno imenovala o kojim krugovima ili organizacijama je reč. Međutim, španski El Mundo piše da je policija zadala težak udarac Balkanskom kartelu.

B.G./FoNet/N1/Euronews Srbija

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu