Politika

Foto: Sajt Republičkiog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje

30. 12. 2022. / 15.02

Relja Ognjenović: Fizioterepeut na čelu fonda PIO

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje doneo je odluku o imenovanju tridesetdvogodišnjeg Relje Ognjenovića za direktora fonda PIO. Učeni fizioterapeut raspolagaće fondom od više milijardi evra

Pričalo se o tome već neko vreme, ali se nakon lošeg (po građane Srbije) iskustva sa Miloradom Grčićem na čelu EPS-a činilo neverovatnim da bi neko formalno nekvalifikovan mogao da bude postavljen i na čelo fonda PIO.

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje je, ipak, u četrtak 29. decembra, pretposlednjeg radnog dana tekuće godine, saopštio da je Vlada Srbije na sednici 15. decembra donela rešenje o davanju saglasnosti na predlog Upravnog odbora PIO o imenovanju Relje Ognjenovića za direktora.

"Ognjenović ispunjava sve uslove za mesto direktora Republičkog PIO fonda koji su propisane Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, po pitanju obrazovanja, potrebnog iskustva sa visokom stručnom spremom i dokazane stručnosti u radu", navodi se u saopštenju.

A Ognjanović, na funkciji zamenika direktora Fonda od februara 2020. godine, je bio počastvovan i zahvalan svima koju su mu ukazali poverenje i rekao da je "svestan ogromne odgovornosti koja je pred njim“.

Popisivač i fizioterapeut

Jedan deo medija ne deli baš oduševljenje Vlade imenovanjem 32-godišnjeg Ognjenovića na čelo fonda koji upravlja novcem koji se sliva iz doprinosa građana, a iz koga se isplaćuju penzije za oko 1,7 miliona penzionera.

Jer nNovi direktor ima diplomu fizioterapeuta i završenu Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, a Statut PIO fonda propisuje za direktorsko mesto visoko obrazovanje iz naučne oblasti ekonomske ili pravne nauke, pisao je Danas.

U zvaničnoj biografiji Ognjenovića je, prema Danasu, navedeno da je rođen 1990. u Prizrenu, te da je 2009. završio Medicinsku školu "Beograd“ i stekao zvanje fizioterapeutski tehničar; da je završio, potom, 2012, i Visoku sportsku i zdravstvenu školu, smer Strukovni fizioterapeut, a 2015. godine Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

Poseduje i “sertifikat” Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu “Podsticanje preduzetničkog duha kod mladih”, kao i sertifikat Ministarstva omladine i sporta za učešće u projektu “Omladinski aktivizam – gde sam tu ja”.

Omladinski aktivizam se, očigledno, isplatio. Prvo radno iskustvo je gospodin Ognjenović stekao 2011. obilazeći teren kao popisivač u Republičkom zavodu za statistiku. Pa je stažirao u toku 2013. u Zavodu za zaštitu radnika MUP-a kao strukovni fizioterapeut, znači u struci, što je za svaku pohvalu, a zatim i tri meseca u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, ortotiku i protetiku.

Od 2014. godine obavljao je funkciju člana Veća gradske opštine Voždovac zaduženog za saobraćaj, asfaltiranje i javni prevoz, a 2016. je izabran za člana Veća gradske opštine Voždovac.

U žižu jednog dela javnosti je dopao usred pandemije, 2020, kada je, umesto direktorke, sklopio, jednom delu medija, sumnjiv, jer nepotreban,  posao o nabavci zaštitne opreme vredan 180 miliona dinara i to sa firmom "Aseco“ u kojoj je jedan od direktora brat šefice Vlade Ane Brnabić  Igor.

Ti isti mediji izveštavali su i da se Relja Ognjenović druži i sa sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Direktor fonda PIO raspolaže sa više milijardi evra i samim te to je jedna od najznačajnih funkcija u ekonomskom sistemu Srbije. Ili bi trebalo da bude.

M.N./Danas/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu