Mediji

Od sutra opet na posao: Savet REM-a

Foto: FoNet

21. 12. 2022. / 20.55

REM prekinuo štrajk: Ipak politička odluka

Nakon nepune dve nedelje štrajka zbog, kako je rekla Olivera Zekić, "silovanja i ucena medija Junajted grupe", Regulatorno telo za elektronske medije je danas popodne, bez objašnjenja, odlučilo je da nastavi sa radom

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) danas popodne je, posle dogovora na hitnoj sednici, odlučilo da prekine štrajk koji je započeo 8. decembra.

Kao razlog štrajku tada su naveli pritiske i ugroženu bezbednost zaposlenih od strane nezavisnih medija, opozicionih stranaka i nevladinog sektora.

Članica Saveta REM-a Judita Popović je rekla "Danasu“ da je REM posle političke podrške skupštinske većine doneo odluku o prekidu obustave rada, čime je "dokazano da je štrajk ipak bio politička odluka, kao i nepodoban pokušaj da se parira dvadesetčetvoročasovnom protesnom neemitovanju programa televizija N1 i Nova S".

Popović je dodala da je takva odluka, ali i kompletna priča o štrajku tog regulatornog tela "medijski mrak učinila tako jasnim i opipljivim, a potrebu ovog društva za medijskim slobodama i pluralizmom nedvosmislenim".

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić u nekoliko navrata je izjavljivala da mediji u vlasništvu Junajted medije, “bukvalno ucenjuju i siluju” REM, te da “očigledno nameravaju to da rade sve dok Nova S ne dobije frekvenciju”.

U međuvremenu, Nova S tužila je Upravnom sudu Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zbog nedonošenja odluke po pitanju izdavanja dozvole za frekvenciju u zakonskom roku.

U tužbi se podseća da je odluka o raspisivanju Javnog konkursa doneta 29.07.2022. godine, dok je tekst javnog konkursa objavljen na internet stranici REM-a dana 9.08.2022. godine, i u Službenom glasniku od 12.08.2022. godine.

Tačkom 5 Javnog konkursa, propisano je da ce Regulatomo telo za elektronske medije odluku po raspisanom javnom konkursu doneti u roku od najkasnije 30 dana od dana objavljivanja liste svih podnosilaca prijava. Taj rok je istekao 5. decembra.

U utorak, na sastanku skupštinskog Odbora za kulturu, Siniša Kovačević predsednik Odbora predložio je REM-u da prekine štrajk. Njegov predlog nije prihvaćen, pa u zajključku sastanka piše da je Odbor dao podršku REM-u i da ima razumevanja za njegov štrajk.

Zašto su danas popodne prekinuli štrajk, nisu objasnili.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu