Region

Novi stari predsednik RS: Milorad Dodik

Foto: FoNet

27. 10. 2022. / 17.07

Republika Srpska: Milorad Dodik novi predsednik

I pored haosa sa materijalom za ponovno brojanje glasova, izborni rezultati su utvrđeni. Novi predsednik Republike Srpske je Milorad Dodik

S.P
Na sednici Centralne izborne komisije (CIK) održane u četvrtak usvojen je izveštaj sa ponovljenog brojanja glasova koji pokazuje da je pobednik na izborima za predsednika Republike Srpske održanim 2. oktobra, Milorad Dodik, predsednik SNSD-a.

Izveštaj je usvojen sa jednim glasom protiv. Protiv je bila samo Vanja Bjelica Prutina koja je stava da je izveštaj o ponovljenom brojanju glasanja pun nedostataka.

Zbog izbornih nepravilnosti, ali i male razlike između kandidata opozicije Jelene Trivić i Milorada Dodika, na zahtev opozicije, Centralna izborna komisija ponovo je brojala glasove sa predsedničkih izbora.

"U odnosu na prvobitne rezultate Opštih izbora za nivo predsednika i potpredsednika RS-a, kontrola ponovnog brojanja glasova potvrdila je da je Milorad Dodik kandidat sa najvećim brojem glasova“, saopšteno je iz CIK-a.

Iz izborne administracije ponovo su naglasili da je izborni proces bio obeležen nizom manjkavosti, "pretežno tehničke prirode“.

"Bilo je mnogo problema sa pronalaskom materijala i uopšteno jako puno problema sa kontrolnim brojanjem glasova. I pored haosa sa materijalom, ono što smo pronašli mogu biti utvrđeni rezultati izbora“, rekla je članica CIK-a, Irena Hadžiabdić.

 

Iako su nepravilnosti prijavljene Tužilaštvu BiH, za ponavljanje izbora nema osnova. Zbog "izborne krađe“, opozicija je održala dve protestne šetnje. Šetala je i vlast nezadovoljna odlukom da se ponovo broje glasovi, u Banja Luci na mitingu "Otadžbina zove“.

Podsećamo, ponovno brojanje glasova u RS-u počelo je 13. oktobra. Partija demokratskog progresa koja je kandidovala Jelenu Trivić stava je da su izbori pokradeni u korist Milorada Dodika, te da su registrovali oko 30 hiljada nevažećih listića. Veruju da je zbog brojnih neregularnosti "sveobuhvatno kontaminiran izborni proces“.

S.P./RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu