Društvo

Od ponedeljka će biti više policije u školi koju je pogodila nezapamćena tragedija

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

21. 5. 2023. / 11.21

„Ribnikar“: Više policije u školi, starešinama nova uloga

Ukupno šest policijskih službenika biće u smeni, a osim njih, biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić izjavio je danas da će od ponedeljka u Osnovnoj školi "Vladislav Ribikar" u Beogradu , gde počinje nastava, biti povećano prisustvo policajaca, a biće angažovane i starešine koje će kontrolisati školu.

"Ukupno šest policijskih službenika biće u smeni. Osim njih, biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji", rekao je Stevandić za RTS.

Grupa roditelja iz “Ribnikara”: Završiti odmah školsku godinu

On je rekao da su deca u školama u Srbiji sigurna i bezbedna, navodeći da trenutno nema većih bezbednosnih izazova i da je stanje bezbednosti stabilno.

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Stevandić je naveo da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bile prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradiverzionim pregledima utvrđeno da su lažne.

"U toku je operativni rad na otkrivanju tih dela. Pozivi su upućeni s inostranih telefonskih brojeva, odnosno i-mejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca", naveo je Stevandić.

Dopis roditelja VII/2 odeljenja OŠ "Vladislav Ribnikar“ državnim institucijama

Prema njegovim rečima, bilo je više desetina hiljada i-mejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama. "Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrili da su deca do 14 godina", rekao je Stevandić.

Stevandić je naveo da su od 8. maja do sinoć predata 26.094 komada oružja i 6.333 minsko-eksplozivna sredstva, kao i 1.349.719 metaka različitog kalibra.

I.Đ./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu