Baština

Foto: FoNet

26. 11. 2023. / 20.51

Rođendanski poklon Nadeždi Petrović od Ministarstva kulture

Ovog petka, simbolično, baš u godini jubileja velike slikarke, počela je adaptacija njenog muzeja skoro četiri decenije od kako je zatvoren

Ministarstvo kulture je saopštilo da je u petak počela sanacija i adaptacija Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića u Beogradu, naglasivši da je novac za ovaj posao obezbedilo Ministarstvo  – 64,6 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova na sanaciji i adaptaciji, i da su "radovi započeti simbolično u godini obeležavanja 150 godina od rođenja velike slikarke.“

Prilika da se počne adaptacija bilo je i ranije, jer, kuća u kojoj se nalazi Spomen-muzej (Ljubomira Stojanovića 25) je još 1986. proglašena neadekvatna za čuvanje i izlaganje dela velike slikarke i njenog brata velikog pisca, pa je od tada njihov Spomen-muzej zatvoren za posetioce. Svi artefakti i vredni predmeti iz ovog spomen-muzeja su prebačeni u Narodni muzej i njegov depo.

Spomen-muzej je proglašen za spomenik kulture Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 1974. godine. Zgrada se trenutno nalazi u izuzetno lošem stanju. Spoljašnji zidovi muzeja otpadaju, krovna konstrukcija i oluci su zarđali, a unutrašnjost objekta je ruinirana i zapuštena. Unutar objekta vidljive su rupe na plafonu, na zidovima sa kojih otpada malter izražena je vlaga, a u nekim delovima vire i cigle.

Foto: FoNet

Sanaciju i adaptaciju izvodi Narodni muzej Srbije, a plan je da ona bude završena tokom sledeće godine.

Spomen-muzej je postao deo Narodnog muzeja 1975. godine zahvaljujući daru Ljubice Luković, sestre Nadežde i Rastka Petrovića, koja je Muzeju zaveštala svu svoju imovinu, uključujući i porodičnu kuću u kojoj je Spomen-muzej otvoren.

Kako bi se stvorili uslovi za izlaganje 1974. godine izvedeni su radovi, prema projektu arhitekte Milana Pališaškog, da bi 1975. godine Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića, kao muzej u sastavu Narodnog muzeja u Beogradu bio otvoren za javnost.

U danima pred 11. oktobar, pred 150. rođendan Nadežde Petrović, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković izjavila je FoNetu da ne zna šta će tačno biti sa Spomen-muzejom, ali da se radi na tome.

Fond Spomen-muzeja čine izuzetna dela Nadežde i Rastka Petrovića – trideset Nadeždinih kapitalnih likovnih ostvarenja, sedam akvarela Rastka Petrovića, njegova biblioteka, gramofonske ploče i putopisni filmovi, važna rukopisna građa Ratka Petrovića, dela ključnih protagonista istorijskih avangardi poput Pikasa, Кislinga, Modiljanija, Ernsta i drugih, kao i inspirativni umetnički predmeti različitih namena, estetskih i upotrebnih vrednosti, uz etnološke predmete koji pripadaju kulturama afričkih i američkih naroda.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu