Srbija

Foto: Tanjug

20. 2. 2023. / 18.14

Rodoljub Šabić: Brnabić nije obavestila građane o nabavkama za vreme korone

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je danas ugovor vredan 64 miliona evra koji sklopio RFZO tokom korone i koji, kako se navodi, pokazuje kako su poslovi tada sklapani i kako je Vlada skrajnula Zakon o javnim nabavkama. Rodoljub Šabić kaže da je CINS-ova objava u javnom interesu i podseća Anu Brnabić šta je obećala

Advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je danas da je u javnom interesu to što je CINS objavio jedan od strogo poverljivih ugovora koji je Republički fond za zdravstveno osiguranje sklapao radi nabavke medicinske opreme tokom epidemije kovid-19, jer predstavlja upozorenje na niz neizvršenih obaveza.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je danas ugovor vredan 64 miliona evra koji je sklopio Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) tokom korone i koji, kako se navodi, pokazuje kako su poslovi tada sklapani i kako je Vlada skrajnula Zakon o javnim nabavkama.

CINS navodi da je na konferenciji 15. marta 2020. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da je u zemlji proglašeno vanredno stanje. Republički fond je već bio raspisao dve javne nabavke za kupovinu maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava u vrednosti više od 1,4 milijare dinara. Međutim, piše u CINS-ovom izveštaju, da već 16. marta RFZO ove nabavke obustavlja. O tome od koga će šta RFZO da nabavi u jeku pandemije dogovarano je na sastancima u toj instituciji.

Iz više više nezvaničnih izvora CINS je saznao da su na sastanke bile pozvane firme koje imaju ili mogu da nabave nešto od preko potrebne robe. Država im je obećavala plaćanje unapred i pomoć oko transporta.

Izvori sa kojima je pričao CINS su rekli da su na sastancima bili i predstavnici Bezbednosno-informativne agencije. Na jednom od tih sastanaka je bio i predstavnik porodične firme iz Beograda "Sinofarm", koja postoji već 30 godina.

Sinofarm je, samo dan nakon uvođenja vanrednog stanja, sa RFZO sklopio ugovor vredan 7,6 milijardi dinara, odnosno više od 64 miliona evra (sa PDV). Za ovaj novac oni su državi prodali preko 700.000 maski, skoro milion i po kombinezona, oko dva miliona mantila i 13 miliona kecelja. O Sinofarmovoj ponudi, koja je sastavljena istog dana kada je i sklopljen posao, RFZO je imao vremena da odluči svega jedan dan.

Takođe, u ponudi stoji da se roba mora platiti u potpunosti avansno. I RFZO je zahtevao hitnost. Tako se Sinofarm obavezao da će robu isporučiti kliničkim centrima za devet dana od potpisivanja ugovora, kao i da sve podatke do kojih dođe u vezi sa tim poslom čuva kao strogo poverljive. Iz dokumentacije nije jasno ko je pokrio troškove prevoza za robu koju je državi prodao Sinofarm.

Dok u njihovoj ponudi stoji da cena ne uključuje transport, potpisani ugovor kaže da su troškovi prevoza ipak u sklopu cene.

Istog dana kada je uvedeno vanredno stanje, Vlada je donela strogo poverljivi zaključak nakon kog su javne nabavke koje je raspisao RFZO obustavljene. CINS je još 2020. pokušao da sazna šta u njemu piše, ali bez uspeha. Zbog toga je CINS tužio Vladu pred Upravnim sudom, ali presuda još nije doneta.

Ugovor između RFZO i Sinofarma do kojeg je došao CINS otkriva da je zaključkom suspendovan Zakon o javnim nabavkama za kupovinu medicinskih sredstava i opreme u vezi sa koronom. Kako se u ugovoru navodi, zaključkom je utvrđeno da RFZO za potrebe državnih zdravstvenih ustanova bez primene Zakona o javnom nabavkama obezbedi ličnu i zaštitnu opremu i ostali sanitetski i medicinski potrošni materijal i drugu neophodnu opremu u vezi sa korona virusom.

Rodoljub Šabić je ukazao da Zakon o javnim nabavkama omogućava da se u slučajevima poput epidemije najhitnije nabavke rade bez tendera, ali to ne podrazumeva tajnost informacija.

"Zakon o tajnosti podataka omogućava da se za ‘strogo poverljive’ utvrde neke informacije, ali samo one čije bi objavljivanje dovelo do ‘teške štete po interese Republike Srbije’, dakle svakako ne sve informacije. Zakon o slobodnom pristupu informacijama obavezuje Vladu da na brojne zahteve za pristup informacijama odgovori i ne daje joj pravo da ga upornim ćutanjem krši", istakao je Šabić.

On takođe podseća da je predsednica Vlade pre oko tri godine rekla da će posle vanrednog stanja položiti potpun račun građanima o tim nabavkama i tome koliko je novca potrošeno, ali da do danas nisu položeni računi, upozorio je Šabić.

"Objavljeni ugovor, iako vrlo vredan, više od 64 miliona evra, samo je mali deo mozaika ogromnih rashoda koji su napravljeni tokom epidemije, ali informacije koje on pruža dovoljne su za zaključak da je Vlada prekoračila svoja ovlašćenja i od javnosti sakrila više podataka nego što je smela i što je eventualno bilo nužno", rekao je Šabić.

S.Ć./CINS/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu