Izbori 2023

Skup ProGlas u Šapcu 11. decembra

Foto: FoNet

13. 12. 2023. / 21.11

RTS: Ono što je dozvoljeno Vučiću nije inicijativi ProGlas

Zakon im ne dozvoljava da izveštavaju o aktivnostima javnih ličnosti koje se na različite načine bave izborima, pa makar i samo kao „prirodni saveznici“ nekih političkih opcija, piše u odgovoru RTS-a na pismo inicijative ProGlas

Kolegijum Radio-televizije Srbije (RTS) odgovorio je danas inicijatorima ProGlas-a povodom pisma koje su ranije danas uputili Nenadu Stefanoviću glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa RTS, da im zakon ne dozvoljava "da vesti koje se tiču predizbornih aktivnosti objavljuje van predizbornih blokova“.

Pokretači inicijative ProGlas pitali su Nenada Stefanovića za razlog višenedeljnom ćutanju Javnog medijskog servisa i ignorisanju svih njihovih aktivnosti.

"Stotine i hiljade građana okupljalo se u proteklih mesec dana u 18 gradova širom Srbije na tribinama na kojima je govorilo 14 nestranačkih ličnosti inicijatora ProGlasa, kao i javnih ličnosti različitih zanimanja. Pozivali su građane da u što većem broju izađu na izbore i glasaju za koga žele, što je interes celog društva i osnovni demokratski postulat. Ovo za Javni servis, vlasništvo svih građana Srbije koji nacionalnu televiziju i finansiraju, nije bila vest“, ističe se u pismu.

RTS je, dakle, odgovorio da im to ne dozvoljava zakon "čak i kada oni koji su akteri tih vesti tvrde za sebe da zvanično ne daju podršku nijednoj listi, nego da se radi samo o njihovom društvenom angažmanu“.

Podsećaju da "mediji ne mogu da izveštavaju o aktivnostima kandidata na listama izvan predizbornog programa, a slična pravila važe i za predizbornu ’sivu zonu’, u kojoj se mnoge javne ličnosti na različite načine bave izborima, pa makar i samo kao ’prirodni saveznici’ nekih političkih opcija“, dodaje RTS.

"U slučaju ProGlasa radi se o neformalnoj grupi ljudi koja poziva na izbore, a to svakodnevno čini i RTS, pozivajući građane da izađu na izbore i objašnjavajući kako mogu da ostvare svoja prava“, navodi Kolegijum javnog servisa.

RTS tvrdi da se "u ovoj kampanji, u predizbornim blokovima, nismo bavili ni proglasima, aktivnostima i društvenim angažmanima javnih ličnosti koje podržavaju vlast“, podseća Javni servis i naglašava da "niko nije sprečavao predstavnike lista koje se takmiče na izborima da u gostovanjima u predizbornom programu Javnog servisa pomenu Proglas i stavove potpisnika.“

S.Ć./RTS/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu