Beograd

Ložionica i vodotoranj

Foto: Privatna arhiva

13. 12. 2023. / 20.13

Rušenje Ložionice pod velom rekonstrukcije

Nakon zgrade Stare pošte, biće srušeno još jedno kulturno dobro – Ložionica ispod Mostarske petlje, kako bi se dobio novi prostor za komercijalne sadržaje Beograda na vodi

Kao što se pod velom rekonstrukcije i sanacije upravo ruši zgrada Stare pošte u Savskoj ulici, koja je kulturno dobro, a bi se napravio prostor za komercijalne sadržaje u okviru Beograda na vodi, tako će se srušiti i zgrada Ložionice ispod Mostarske petlje, kulturno dobro staro 100 godina.

Projekat finansira i realizuje služba Vlade RS Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja je pod platformom "Srbija stvara“. Cena radova izbosi 62,5 miliona evra. Projektnu dokumentaciju za kompleks Ložionice je izradio Mašinoprojekt Kopring doo koji je izradio i urbanistički projekat za Staru poštu u Savskoj.

Udruženje građana "Naša mesna zajednica“ upozorava da "ovim projektom nisu predviđeni rekonstrukcija i sanacija, već rušenje kulturnog dobra postojeće zgrade Ložionice i izgradnja nove Ložionice sa propratnim nekompatibilnim sadržajima.“

Kažu da je "Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu investitor, iako su i parcela i zgrada Ložionice javna svojina, a Kancelarija ima samo pravo korišćenja na objektu“, i napominju da je "planirano i spajanje devet parcela na kojima se nalazi kompleks Ložionice u jednu građevinsku parcelu u sklopu Beograda na vodi.“

Pet puta više kvadrata

Projektom je planiran multifunkcionalni centar za potrebe kreativnih industrija i IT sektora – šestospratni Aneks Ložionice od 17.000 kvadrata i podzemna garaža sa preko 180 parking mesta.

"Postojeća zgrada Ložionice, kulturno dobro pod prethodnom zaštitom, je prizemna i ima oko 3.600 kvadrata, a planirani Aneks Ložionice koji će imati tri puta više kvadrata, biće pretežno komercijalne namene“, kažu u ovom udruženju.

Podsećaju da je Vlada RS u novembru 2021. inicirala arhitektonski konkurs za Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar "Ložionica“ i da je u okviru dokumentacije bio i Izveštaj o stanju konstrukcije zgrade Ložionice Građevinskog fakulteta u Beogradu. U zaključku ovog izveštaja je navedeno da je zgrada Ložionice u veoma lošem stanju, kao i da "može da podnese samo sopstvenu težinu, pa je bilo kakva dogradnja nemoguća i nakon sanacije“.

"Investitor Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je ovaj zaključak Građevinskog fakulteta očigledno shvatio na pogrešan način“, ističu u udruženju.

Jedinstvena ambijentalna celina

Kompleks Ložionice sa vodotornjem je bio pogon za parne lokomotive koje su išle do glavne Železničke stanice na Savskom trgu. Ložionica čini jedinstvenu ambijentalnu celinu sa Železničkom stanicom i bila je veoma važna za razvoj železničkog čvora Beograda.

"Umesto da kompleks Ložionice u skladu sa svojom kulturnom i istorijskom vrednošću bude adekvatno revitalizovan, došlo je do sistematskog uništavanja i zanemarivanja još jednog u nizu naših kulturnih dobara.“, smatraju u udruženju građana "Naša mesna zajednica“. "Sada se Ložionici menja namena i gubi se njena suština jer se ne uklapa u viziju investitora“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu