Beograd

Apel za očuvanje Neimara: sa današnjeg skupa

22. 10. 2022. / 13.58

Rušenje Neimara: Kuće sa statusom od posebne vrednosti su u opasnosti

Stručnjaci su, na inicijativu građana, predložili Vladi Srbije da proglasi Neimar za kulturno-istorijsku celinu od posebnog značaja. Taj predlog od marta stoji u Ministarstvu kulture. Na današnjem skupu građana rečeno je da postoji opravdana opasnost da će do momenta kad na dnevni red nove Vlade dođe Neimar, tu već biti višespratnice

Ako Vlada Srbije hitno ne donese odluku o proglašenju Neimara za kulturno-istorijsku celinu od posebnog značaja, ovaj deo Beograda će zauvek nestati. Zato su na današnjem skupu u organizaciji Društva za očuvanje Neimara građani poslali još jedan apel, uz upozorenje da je istorijsko nasleđe ugroženo.

Društvo za očuvanje Neimara je saopštilo da je osim dve vile u Ulici Hadži Melentijeva 72 i 47, gde investitor i dalje forsira postupak za izdavanje građevinske dozvole iako mu je zahtev jednom bio odbačen, sada na udaru još dve lokacije: broj 15 i broj 10 u Ulici Janka Veselinovića.

Elaborat o proglašenju Neimara za kulturno-istorijsku celinu uradio je još prošle godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, i prosledio ga na dalju proceduru.

Marta ove godine predlog je stigao do Ministarstva kulture i informisanja, i odatle se nije pomerio ka Vladi kao krajnjoj instanci odlučivanja. Nezvanično objašnjenje je da su se čekali izbori, pa samim tim i nova Vlada.

Sve četiri kuće Zavod za zaštitu spomenika kulture vrednovao kao "objekat od vrednosti" i "objekat od posebne vrednosti". Dakle svaka je valorizovana kao vredan objekat kulturne baštine i ne smeju se rušiti, mogu se adaptirati uz minimalne izmene i saglasnost Zavoda.

Projekat za Hadži Melentijevu 72 je urađen 1926. godine, a naredne godine je podignuta za porodicu ruskih emigranata jevrejskog porekla Kozinski poznata po Jevseju Abramoviću Kozinskom koji je bio upravnik duševne bolnice na Guberevcu. I ostale tri navedene kuće su iz 1927. godine.

U Društvu za očuvanje Neimara upozoravaju da postoji opravdana opasnost da će do momenta kad na dnevni red nove Vlade dođe proglašenje Neimara za istorijsku celinu, tu već biti višespratnice.

I ostali delovi starog Vračara su ugroženi.

U vreme ovog protesta javljeno je da je počelo rušenje jednospratne kuće u Prote Mateje 41.  izgrađene pre 80 godina. Dobijena je građevinska dozvola za zgradu visoku pet plus jedan sprat.  Građevinska tabla nije postavljena.

Prema informacijama Ne davimo Beograd, podnosioci zahteva su Ivan Trifunović i "Bureau cube partners", koja je u javnosti poznata po Planu detaljne regulacije po kome se predviđa gradnja solitera na Bežanijskoj kosi.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu