Vesti

FOTO: Tanjug

30. 8. 2022. / 20.31

Rusi sa srpskim pasošem: Sedamdeset posto više nego lane

Od početka rata u Ukrajini 29 Rusa je dobilo srpsko državljanstvo, među njima sportisti i biznismeni. Prema srpskom zakonu to bi trebalo da bude u interesu Srbije. Rusi su otvorili preko 1000 firmi u Srbiji i da bi mogli da trguju nekretninama u Crnoj Gori. Dovoljno je da imaju potvrdu o adresi koja je neretko hotel u kome su odseli

U zemljama Evropske unije traje debata o zabrani izdavanja viza za građane Rusije zbog rata u Ukrajini. Istovremeno, Vlada Srbije je od početka ruske invazije na Ukrajinu do 24. avgusta dala državljanstvo za 29 građana Ruske Federacije, što je 70 posto više nego za 12 meseci prošle godine – navodi Radio slobodna Evropa (RSE).

Prema srpskom Zakonu o državljanstvu strani državljanin može da dobije srpski pasoš ako se proceni da bi to "predstavljalo interes za Republiku Srbiju“.

Među Rusima sa srpskim pasošem su uglavnom sportisti i biznismeni. Aleksej Šendrik, 19-godišnji bokser iz Moskve, pobednik Evropskog prvenstva u boksu 2020. i višestruki bokserski prvak Rusije, ubuduće će biti član srpskog Bokserskog saveza.

"Prijavio sam se, jer je Srbija naša bratska zemlja i zaista želim da osvajam svetske titule i medalje za vašu a sada i moju zemlju i znam da to mogu sigurno", rekao je Šendrik.

Vladimir Burdum koji se, navodi RSE, predstavlja kao predsednik Hokejaške lige Ujedinjenih Arapskih Emirata, postao je srpski državljanin u aprilu.

Početkom avgusta, pasoš Srbije dobio je i ruski biznismen Oleg Čerepanov, predsednik Upravnog odbora kompanije "Forum grupa“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se bavi stambenim projektima. Krajem jula srpski pasoš je dobio još jedan ruski biznismen, Arkadij Mutavči, bivši izvršni direktor dobavljača za Odeljenje za upravljanje imovinom Kremlja.

Darko Obradović iz nevladinog Centra za strateške analize kaže za RSE da za sada ne postoje informacije da ruski tajkuni ili sankcionisane osobe iz te zemlje gledaju na Srbiju kao na "sigurnu kuću", ali smatra da javnost nije dovoljno upoznata sa strukturom stranih državljana koji osnivaju firme u Srbiji i ulažu u zemlji.

Hiljadu ruskih kompanija

Prema zvaničnim podacima, od početka invazije do juna 2022. otvoreno je nešto više od hiljadu kompanija u Srbiji, čiji su vlasnici Rusi.

"O tome se mora voditi računa kako sutra ne bi Srbija zapala u nelagodnu poziciju da je neki od njenih novih državljana deo neke obaveštajno-bezbednosne mreže ili je od ranije poznat drugim evropskim državama i koji će koristiti državljanstvo Srbije kao mogućnost za nesmetano kretanje po Evropi bez viza", kaže Obradović.

Sankcije bankarskom sistemu Rusije su značajno smanjile broj Rusa koji kupuju nekretnine u Crnoj Gori, kažu u agenciji Montenegro Prospects koja godinama posluje i na tom tržištu.

"Nemoguće je poslati novac za Rusiju i primiti novac iz te zemlje, a problem je i zatvaranje računa nerezidentima", kaže posrednik za nekretnine Ivan Dašić za (RSE).

Snalaze se tako što osnuju firmu u Srbiji i tako dobiju bankarski računa, pa onda mogu i da obave promet sa Crnom Gorom i sa drugim zemljama.

Fiskalni propisi u Srbiji ne predviđaju ograničenja u vezi sa otvaranjem računa za državljane Rusije. Firmu mogu da otvore i nerezidenti. Potrebno je samo da dostave  potvrdu o adresi na kojoj budući klijent živi. Pojedine banke u Srbiji, ppd naletom velikog interesovanja Rusa za otvaranje računa u Srbiji, prihvataju i adresu hotela u kojem su građani Rusije prijavljeni.

S.Ć. /RSE

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu