Kriza Zapada i Rusije

Brnabič da pripazi šta govori: Marija Zaharova

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

23. 2. 2022. / 18.48

Rusija: Asimetričan odgovor na 101. američke sankcije

Moskva saopštava da je američke sankcije ne pogađaju i da će odgovoriti kontramerama, ne precizirajući šta to podrazumeva

Moskva će "snažno odgovoriti“ na američke sankcije, ne nužno simetričano, ali odmereno, i Amerikanci će to osetiti, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. SАD su uvele sankcije protiv ruskih državnih banaka VEB i Promsvjazbanke (PSB) i pet "predstavnika ruske elita“. Osim toga, američke sankcije podrazuevaju zabranu trgovine, investicija i finansijskih transakcija sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, čiju je nezavisnost Rusija priznala.

Ministarstvo spoljnih poslova je konstatovalo da je paket sankcija koje je protiv Rusije najavila američka administracija već 101. po redu,  da je  u skladu sa "stalnim pokušajima Vašingtona da promeni kurs Rusije“ i da se «uprkos očiglednoj uzaludnosti napora uloženih tokom godina da se ometa razvoj  ekonomije Rusije, Sjedinjene Države ponovo refleksno hvataju za restriktivne instrumente koji su neefikasni i kontraproduktivni i sa stanovišta američkih interesa“.

Kaže se dalje da u “arsenalu američke spoljne politike, zarobljene stereotipima unipolarnog sveta i lažnog uverenja da SАD i dalje imaju pravo i da mogu da nameću svoja pravila svetskog poretka svakome“, nije ostalo ništa drugo osim "ucena, zastrašivanja i pretnji“. "To ne funkcioniše u odnosu na svetske sile, pre svega na Rusiju i druge ključne međunarodne igrače“, naglašava se u saopštenju  ruskog Ministarstvo spoljnih poslova.

Ističe se dalje da je Rusija dokazala da je, uz sve troškove sankcija, u stanju da minimizira štetu i da  pritisak sankcija nije u stanju da utiče na odlučnost Rusije da čvrsto brani svoje interese.

Nije nagovešteno kakve sankcije niti u kom sektoru rusko ministarstvo najavljuje.

VEB banka je kratko saopštila da «bez obzira na pojačani pritisak“ ta državna korporacija nastavlja da povećava svoju finansijsku stabilnost i finansijsku efikasnost i da ispunjava svoje obaveze.

PSB banka, koja opslužuje ne samo odbrambeni sektor nego i 3,5 miliona građana, saopštava da su sankcije bile očekivane, da se za njih pripremila i da neće suštinski uticati na njenu aktivnost.

U toku prethodne noći su se  pojavile informacije o mogućim problemima sa otplatom servisa Apple Pay i Google Pay na terminalima za plaćanje, ali su u PSB izjavili da su sistemi dostupni vlasnicima platih kartica i da funkcionišu u normalnom režimu.

"Komersant“ piše da sankcijama pogođeni ruski suvereni dug za nerezidente iznosi samo 20 milijardi dolara (državne rezerve Rusije iznose 640 milijardi dolara,), da su već ranije uvođene i da ih eksperti smatraju «mekim».

M.M./Kommersant/TASS/RIAN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu