Svet

Iskreni, otvoreni i prijateljski razgovori: Predsednici Si i Putin

Foto: AP

21. 3. 2023. / 18.25

Rusija i Kina: O Ukrajini, trgovini, saradnji uopšte

Mnoge stavke iz kineskog plana mogu biti uzete kako osnova za rešavanje konflikta u Ukrajini mirnim putem kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu, rekao je predsednik Putin. Kina je na pravoj strani istorije, rekao je predsednik Si

Ruska novinska agencija TASS je izvestila da su razgovori između Vladimira Putina i Sija gotovi. Dvojica predsednika su potpisala dva zajednička dokumenta. Jedan je o planovima ekonomske saradnje, a drugi o produbljivanju rusko-kineskog partnerstva, javlja BBC.

Putin se u zajedničkom obraćanju novinarima osvrnuo na kineski mirovni plan za Ukrajinu, za koji je naveo da može da posluži kao osnova za rešavanje sukoba "kad god Zapad i Kijev budu spremni za to".

Sputnjik Srbija, pod naslovom "Putin: Kineski plan može biti osnova za rešavanje konflikta u Ukrajini“, citira izjavu predsednika Putina: "Naravno, nismo zaobišli ni situaciju u Ukrajini. Smatram da su mnoge stavke iz kineskog plana u skladu sa ruskim pristupom i da mogu biti uzete kako osnova za rešavanje konflikta u Ukrajini mirnim putem kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu. Ipak, za sada ne vidimo da postoji takva spremnost“.

"Po pitanju Ukrajine stav Kine je sledeći: mi smo za mir i dijalog“, poručio je predsednik Si.

Krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Početkom marta, prilikom posete Uzbekistanu, Entoni Blinken američki državni sekretar, rekao je o dokumentu da "tamo ima nekoliko pozitivnih elemenata, između ostalog, stvari koje, kako je govorila sama Kina nekoliko puta u prošlosti, veoma liče na predloge same Ukrajine“.

Dva predsednika su razgovarala i o trgovinskim odnosima. Predsednik Putin je rekao da je trgovina i ekonomska saradnja s Kinom prioritet za Rusiju. On je naveo i da Rusija i Kina nastavljaju da razvijaju mirnodopsku upotrebu nuklearne energije, odnosno da Rusija pomaže u izgradnji nuklearnih elektrana u Kini, prenosi britanski javni servis.

Kineski predsednik je rekao da je veoma srećan što boravi u Moskvi i zahvalio se na tradicionalnoj gostoljubivosti i na toplom prijemu. Kako je naveo, Kina i Rusija se podržavaju više od 10 godina, i nastaviće to da čine

Rekao da se Putinom imao "iskrene, otvorene i prijateljske" razgovore. Takođe je naveo da su Kina i Rusija strateški partneri. I on se osvrnuo na kineski mirovni plan za Ukrajinu navodeći da se Kina zalaže za mir i dijalog.

"Kina je na pravoj strani istorije", rekao je Si, a BBC ocenjuje da te reči deluju kao kritika Zapada zbog snabdevanja Ukrajine oružjem.

S.Ć./Euronews/Sputnjik

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu