Vesti

Nisam kriva: Marina Ovsjanikova

Foto: AP

5. 10. 2022. / 16.41

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova: Pobegla iz kućnog pritvora

Marina Ovsjanikova se danas nije pojavila na saslušanju. Javljeno je da je pobegla sa jedanestogodišnjom ćerkom. Preti joj kazna od deset godina zatvora po Putinovom zakonu o namernom širenju lažnih informacija

Marina Ovsjanikova, ruska novinarka koja je s antiratnom porukom upala u studio tokom emitovanja Dnevnika na ruskoj  državnoj televiziji, danas se nije pojavila u sudu na saslušanju. Ne zna se zašto nije došla, ni gde je. Nije pronađena na kućnoj adresi.

"Smatram se potpuno nedužnom, a kako naša država odbija da poštuje svoje zakone, ja odbijam da poštujem meru zabrane koja mi je izrečena 30. septembra 2022. te se oslobađam iste“, napisala je na svom Telegram kanalu.

Ovsjanikova je kažnjena sa dva meseca kućnog pritvora.

Državni mediji Russia Today je objavio da je pobegla sa jedanestogodišnjom ćerkom, i da se ne zna gde se nalazi.

Preti joj do deset godina zatvora za širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama. Rusija je nove zakone o "namernom širenju lažnih informacija“ donela 4. marta, osam dana nakon početka napada na Ukrajinu.

Tačno deset dana nakon toga, centralne vesti državnog Prvog kanala ruske televizije prekinula je žena koja je iznenada uskočila u kadar pokazujući tablu sa natpisom "Zaustavite rat!“ i vičući "Ovo je propaganda, lažu, lažu!“ Emisija je prekinuta, ali je ova scena postala viralna na društvenim mrežama.

Ispostavilo se da se radi o producentkinji  tog kanala Marini Ovsjanikovoj koja je potom uhapšena. Ona je pre toga snimila video-poruku u kojoj osuđuje invaziju Rusije na Ukajinu i izražava nadu da će se "bratski narodi pomiriti“. Posle incidenta televizija je govorila o "tehničkom slučaju“ i prekinula istragu.

Od danas, njeno ime i fotografija se nalaze na zvaničnoj listi begunaca unutrašnjih poslova.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu