Vesti

Desničarski idoli: Mural u Beogradu

Foto: AP

7. 12. 2022. / 19.27

Ruska paravojna grupa Wagner: Formiran centar u Srbiji „Orly“

U Srbiji je formiran rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje „Orly“ koji se bave se informacionim obračunom sa ruskim liberalima koji sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda

U Srbiji je formiran rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje "Orly“, javila je paravojna grupa Vagner na Telegram kanalu, a objavljuje "Danas“.

"Žurimo da vam predstavimo novog rezidenta PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orly. Ideolog i voditelj Centra je Aleksander Lisov“, navode na platformi Telegram.

Podsećaju da su Lisova 2017, "kao rezultat njegovih dobrotvornih aktivnosti, prištinske vlasti uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritoriju nepriznate Republike Kosovo“.

Misija centra je, navode, sprovođenje javne diplomatije , čiji je cilj da jača i razvija prijateljske odnose između Rusije i Srbije uz pomoć "meke moći“.

"Orlovi, kao štićenici PMC Wagner centra, bave se informacionim obračunom sa ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda“.

Kako navode u objavi, oni su sa saradnicima iz Srbije i Rusije podigli spomenik ruskom svetom knezu Aleksandru Nevskom u samom centru Beograda“.

Dnevni list "Danas" podseća da je vođa paravojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin ruski biznismen i bliski saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, i citira. tvit Ivane Stradner, naučne saradnice američke Fondacije za odbranu demokratije i stručnjaka za hibridno ratovanje, rusku propagandu i dezinformacije.

"Pre nekoliko meseci sam najavila saradnju Rusije i Srbije u oblasti informacione bezbednosti i ljudi su mi rekli da sam paranoična! Dešava se i evo saradnja Vagner centra i Srbije. Koji deo ove poruke Zapad ne razume?“,

Navode i da sarajevska agencija Patria  podseća da su predstavnici pomenutog rusko-srpskog "kulturnog centra“ već upućivali ozbiljne pretnje kritičarima režima u Moskvi, piše sarajevska agencija Patria.

"Znamo sve o tebi, u jednom si u pravu – pravda je neizbežna. I ta pravda je naša“, samo je jedna u nizu pretnji upućenih ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu