Vesti

Foto: AP

21. 5. 2022. / 11.47

Ruski gas: Sedam zemalja plaća rubljama

Finska je nakon Poljske i Bugarske treća zemlja kojoj je Gasprom obustavio isporuku gasa zato što ga ne plaća rubljama. Ovaj ruski uslov prihvatile su Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Mađarska, Slovačka i Severna Makedonija. Srbija je u grupi zemalja koje Rusija (još uvek) ne smatra neprijateljskim

Finska je odbila da ruski gas plaća rubljama, i danas u subotu ruski Gasprom je ovoj državi zaustavio izvoz gasa – saopštio je operater gasnog sistema Gasgrid Finland. To je najnovija eskalacija spora Rusije sa zapadnim zemljama povodom načina plaćanja gasa ove države. Pre Finske, Gasprom je obustavio isporuku gasa i Bugarskoj i Poljskoj.

"Gasprom eksport“ je zahtevao da evropske zemlje plaćaju isporuke ruskog gasa u rubljama kao odgovor na  sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Sedam evropskih država prihvatilo je nove uslove plaćanja ruskog gasa i otvorilo je dva računa u Gasprombanci, a 11 zemalja je obavestilo Gasprom da to ne prihvata. To su Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Mađarska, Slovačka i Severna Makedonija.

Nove uslove plaćanja odbile su Poljska, Holandija, Bugarska, Danska, Letonija, Litvanija, Finska, Velika Britanija, Češka, Slovenija i Estonija.

Konačnu odluku da li će prihvatiti nove uslove još nisu donele Rumunija, Grčka, Belgija, Švajcarska i Hrvatska.

Srbija je u grupi zemalja koje Rusija ne smatra neprijateljima. Osim Srbije, tu su i Turska, Belorusija, Kazahstan, Kina, Moldavija, Jermenija, Bosna i Hercegovina i Južna Osetija.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu