Srbija i Rusija

Pobornici i protivnici "Vagnera": Preškraban mural u Beogradu

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

18. 1. 2023. / 8.34

Ruski „Vagner“ u Srbiji: Zašto institucije ćute?

Na osnovu istraživanja javnog mnjenja može se zaključiti da većina građana Srbije u ukrajinskom ratu navija za Rusiju. Tako mural ruske paravojne grupacije „Vagner“ ili njen oglas za regrutaciju padaju na prijateljsko tlo. Srpske institicije ne daju odgovor na pitanje koje se pojavilo u javnosti, da li ova organizacija koju je Kremlj upregao u rat u Ukrajini mešetari po Srbiji, ili ne

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) pozvao je državu da zabrani delovanje ruske organizacije "Vagner“ na teritoriji Srbije i oduzme dozvole za rad medijima koji je promovišu, te krivično gone sve koji su pomagali i podstrekavali njeno funkcionisanje u Srbiji. Privatna vojna kompanija "Vagner“, na čijem čelu stoji Jevgenij Prigožin, regrutuje, naoružava i šalje na front u Ukrajini paravojne formacije.

U saopštenju Foruma se navodi da smatra da je neshvatljivo nepostupanje Srbije protiv "terorističke organizacije koja, zajedno sa svojim medijskim ekspoziturama, podstrekava građane Srbije na kršenje zakona Srbije, međunarodnog prava i običaja ratovanja".

I Ligasocijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahteva od Vlade Srbije da zabrani delovanje "paravojne-terorističke grupe Vagner“ koja deluje u Srbiji  i "preko oglasa poziva građane Srbije da se regrutuju za rat u Ukrajini“.

Da li, i ako, kako grupa "Vagner“ deluje u Srbiji, uprkos muralu koji se pojavio ispod Brankovog mosta u Beogradu nije jasno. Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove rekao je za N1 da bi sve bilo jasno kada bi institucije Republike Srbije radile svoj posao.

BIA bi, objašnjava Beširi, morala da se izjasni o tome da li grupa Vagner deluje u Srbiji, ili ne, da li postoji neka pretnja za građane i pravni predak Srbije, ili ne. I MUP bi morao da seizjasni o tome. A Skupštinski odbor koji nadzire obaveštajne službe mogao bi da pozove ministra unutrašnjih poslova i direktora BIA da odgovore na ta pitanja. Pošto toga nema, kaže Beširi, ostaje nam da spekulišemo o "Vagneru“ u Srbiji.

Što to radite, ruski prijatelji!?

Za reč se ipak javio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je demantovao navode da je ruska vojna jedinica "Vagner“ prisutna u Srbiji.
On je na televiziji Happy 16. januara naveo da Srbija ima dobar zakon koji je usvojen na njegovu inicijativu pre nekoliko godina, a kojim se srpskim državljanima zabranjuje učešće na stranim ratištima, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vučić je osudio oglas paravojne ruske grupe "Vagner" za prijavu dobrovoljaca o kome je pisao srpski servis Russia Today (RT) rečima: "Što to radite Srbiji, što zovete nekog iz Srbije kada znate da je to u suprotnosti sa našim zakonima", upitao je Vučić.

On je "ruskim prijateljima" poručio da to nije fer prema nekome ko strada zbog toga što nije kaznio Čajkovskog, Dostojevskog i Tolstoja, piše RSE.

Portal RT objavio je u januaru vest pod naslovom "Vagnerovci objavili oglas za dobrovoljce, uslovi više nego primamljivi" u kojoj su navedeni detalji o uslovima za učešće u ratu, zaradi i obuci.

Međutim, tu vest više nije moguće pronaći na sajtu RT-a, ona je izmenjena i govori o grupi bivših zatvorenika koji su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u vojnoj operaciji na strani Rusije, piše RSE.

Na kraju vesti je samo navedeno da je "Vagner" na društvenim mrežama objavio oglas za prijem novih pripadnika.

"Vagner“ ne deluje u Srbiji

Oglasio se i osnivač privatne ruske vojne kompanije "Vagner“ Jevgenij Prigožin saopštenjem da ova grupacija "nikada nije bila u Srbiji i nije imala nikakve kontakte sa Srbijom“.

"Koliko znamo, Srbi i sami odlično izlaze na kraj sa svojim problemima i naša pomoć im nije potrebna. Želim im sreću i prosperitet“, poručio je Prigožin u odgovoru na pitanje "Glasa Amerike“ da li su pripadnici njegove kompanije bili prisutni na severu Kosova tokom barikada u decembru 2022.

"U privatnoj vojnoj kompaniji ‘Vagner’ trenutno nema državljana Srbije, a odavno ih nije bilo. Prema tome, sve glasine o saradnji grupe ‘Vagner’ i Srbije nemaju nikakvog osnova“, dodao je Prigožin.

Kako prenosi "Sputnjik“, on je to sopštio na svom zvaničnom Telegram kanalu.

M.N./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu