Svet

Američki trezor

Foto_ Vikipedija

20. 7. 2023. / 18.38

SAD: Firmi MCI Trading sankcije zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu

Beogradska firma MCI Trading DOO pomogla je ruskoj firmi AK Microtech da nabavi opremu za rusku odbrambenu industriju

Firmi iz Srbije MCI Trading DOO, sa sedištem u Beogradu, danas su SAD uvele sankcije zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Na spisku je skoro 120 pojedinaca i kompanija, objavilo je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država, a javlja Radio slobodna Evropa.

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da je ova firma pomogla ruskoj firmi AK Microtech da nabavi visokotehnološku opremu od proizvođača iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka. Ruska firma AK Microtech se tereti da je obezbeđivala visokotehnološku opremu ruskoj odbrambenoj industriji.

U saopštenju se navodi da je ruska firma specijalizovana za transfer strane tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući i one koje obezbeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji.

Jedan broj tih krajnjih korisnika nalazi se na listi blokiranih osoba i entiteta od strane SAD, navodi se u saopštenju i dodaje da AK Microtech koristi neruske posrednike kako bi prikrio ruske primaoce.

"Jedan od takvih posrednika je srpska firma MCI Trading DOO", stoji u saopštenju.

Kako se dalje navodi, MCI Trading je poslao desetine pošiljki ruskoj firmi AK Microtech od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Na sajtu ove firme piše da je to preuzeće čija je "pretežna delatnost nespecijalizovana trgovina na veliko".

Zamenik ministra finansija SAD Voli Adejemo (Wally Adeyemo) rekao je da nove sankcije predstavljaju još jedan korak u naporima SAD da ograniči vojne sposobnosti Rusije.

S.Č./RSE

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu