Svet

Uspela akcija Amerike: Britni Grajner prilikom odlaska u ruski zatvor

Foto: AP

8. 12. 2022. / 20.59

SAD i Rusija: Britni puštena iz zatvora

SAD i Rusija su danas razmenile zatvorenike, pa je tako čuvena košarkašica Britni Grajner, osuđena na devet godina ruskog zatvora, vraćena u Sjedinjene Američke Države, a Viktor But, ozloglašeni trgovac oružjem, u Rusiju

"Upravo sam razgovarao sa Britni Grajner. Na sigurnom je. U avionu. Ona je na putu kući", napisao je predsednik Džon Bajden na Tviteru, i tako potvrdio vest Ministarstva spoljnih poslova da je razmenilo Grajner za ruskog državljanina Viktora Buta, bivšeg trgovca oružjem i da se razmena odigrala na aerodromu u Abu Dabiju.

Istu informaciju predsednik Bajden je ponovio i na početku obraćanja iz Bele kuće, dodajući da je provela "više meseci nepravedno pritvorena u Rusiji, gde je držana u nepodnošljivin okolnostima".

"Ovo je dan za koji smo radili dugo. Nikad nismo prestali da vršimo pritisak da se ona oslobodi. Ovih poslednjih nekoliko meseci su bili pakao za Britni i njenu suprugu", naglasio je Bajden, prenosi Voice of America

Tridesetdvogodišnja Grajner, košarkašica WNBA ligaša Finiks Merkjurija, dvostruka olimpijska šampionka,  uhapšena je 17. februara, na aerodromu u Moskvi kada su u njenom prtljagu pronađene patrone za vejpovanje, koje su sadržale ulje marihuane. Ulje marihuane je zakonom zabranjeno u Rusiji.  Osuđena je na devet godina zatvora 4. avgusta, pošto se izjasnila da je kriva, jer je pogrešila, ali da nije imala nameru da prekrši zakon.

Prošlog meseca je prebačena u kaznenu koloniju u Mordoviji da bi odslužila kaznu.

Ruski mediji su potvrdili da se Viktor But vratio u Rusiju.

Buta su američke vlasti uhapsile 2008. godine na Tajlandu, a 2012. je osuđen na 25 godina zatvora. Poznat je kao trgovac oružjem, ozloglašen zato što bio spreman da prodaje oružje svakom, bez izuzetka.

S.Ć./Voice of America

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu