Politika

Foto: Fonet

21. 1. 2023. / 13.18

SAD o formaciji Vagner: Transnacionalna kriminalna organizacija

Vulin, Harčenko, i centar Niš rade na mobilizaciji Srba za Vagner, kaže advokat Stojković. Jevgenij Prigožin to demantuje. Ministarstvo finansija SAD će uvesti nove sankcije tog grupi i njenim saveznicima širom sveta. Vagner postaje rival ruskoj vojsci procenjuju SAD

Dan nakon što su aktivisti u Beogradu podneli krivičnu prijavu protiv ruske paravojne formacije Vagner, ta organizacija je demantovala da je regrutovala Srbe za borbu u Ukrajini – navodi britanska agencija Rojters.

Kako je pre dva dana prenela Radio slobodna Evropa, grupa ruskih i ukrajinskih antiratnih udruženja sa advokatom Čedomirom Stojkovićem iz Beograda, podneli su krivične prijave protiv direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina, ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka, Srpsko ruskog humanitarnog centra u Nišu i desničarskih organizacija.

"Svi oni rade na mobilizaciji građana Srbije za rat“ napisao je advokat Stojković na Tviteru. "Harčenko vodi, Vulin sprečava kontraobaveštajni rad, centar Niš je platforma: i imamo Vagner stvarnost!“

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin je demantovao tvrdnje o Vagneru u Srbiji:  "Ja ne regrutujem Srbe", poručio je u saopštenju, dodajući da do sada nikada nije čuo ni za Bocan-Harčenka ni za Vulina.

Ranije ove sedmice predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi Rusija trebalo da prekine sve napore da regrutuje Srbe da se bore uz snage Vagnera u Ukrajini.

Rojters dodaje da je da ruski internet portali i grupe na društvenim mrežama objavljuju oglase na srpskom jeziku u kojima Vagner grupa traži dobrovoljce.

CNN je javio da će Ministarstvo finansija SAD klasifikovati rusku paravojnu organizaciju Vagner kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju“, a uvešče i nove sankcije toj grupi i njenim saveznicima širom sveta.

SAD procenjuju da se predsednik Vladimir Putin sve više računa na Vagner za izvođenje operacija u Ukrajini, dok se tenzije između ruskog Ministarstva odbrane i Vagnera pojačavaju.

"Vagner postaje rival ruskoj vojsci i drugim ruskim ministarstvima“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i dodao da je u Ukrajini trenutno angažovano oko 50.000 boraca grupe Vagner.

Šef ruske privatne vojne grupe Vagner objavio je u subotu kratko pismo upućeno Beloj kući sa pitanjem za koji zločin je optužena njegova kompanija, prenosi Rojters.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Vatch saopštila je u maju 2022. da postoje "ubedljivi dokazi“ da su ruske paravojne snage ubijale civile i počinile ozbiljna kršenja ljudskih prava u građanskom ratu u Centralnoafričkoj Republici.

Vagner se takođe suočava sa optužbama za zločine nad civilima u Libiji.

U izveštaju nezavisne misije za utvrđivanje činjenica u Libiji, koju je naručio Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, stručnjaci su naveli da postoje razlozi da se veruje da su pripadnici Vagnera pucali direktno na ljude koji nisu učestvovali u sukobima.

Vagner je takođe povezan sa masakrima i ubistvima civila u Maliju tokom 2022. godine.

S.Ć./FoNet/NovaS/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu