Vesti

Kažu da privatni podaci nisu ugroženi: RHZ

Foto: rgz.gov.rs

26. 6. 2022. / 0.41

Sajber bezbednost: Edukacija je neophodna

U Crnoj Gori je osnovan Regionalni Centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbednost. I Srbiji bi takva institucija bila od koristi kada bi postojala. Republički geodetski zavod je nedavno pretrpeo sajber napad. Nesigurno je objavio da privatni podaci građana nisu ugroženi

Crna Gora će dobiti Regionalni Centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbednost, koji će početi sa radom na proleće iduće godine. Okupljaće stručnjake iz Evrope, ali i regiona, a najviše će biti nameran ka edukaciji i pružanju savetodavne pomoći nadležnim organima u sajber prostoru. I Srbiji bi dobro došla jedna institucija ovakve vrste. Istraživač “Share” Fondacije Bojan Perkov slaže se sa ovom tvrdnjom i kaže za portal “Vremena” da bi takva institucija pomogla, jer je “neophodna edukacija kadra”, pre svega u javnom sektoru, ali i bezbednosno istražnim organima.

Kako kaže, smatra da postoji dovoljno “stručne građansko naučne javnosti”, koja bi mogla da pomogne jer su sajber problemi sve češći, te je edukovanje zaposlenih neophodno.

Srbija je u proteklim danima svedočila upozorenjima da sajber napadi mogu zadesiti bilo koga, pa je tako meta postao sajt Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji je bio van funkcije oko nedelju dana. Verovatno pod pritiskom javnosti, RGZ je izdao saopštenje i objasnio da je svemu bio kriv virus “rensomver”.

Ovaj tip virusa zaključava važne baze podataka na računarima, te traži da se uplati određena svota novca u zamenu za ključ kojim se ponovo može pristupiti podacima. Ako su podaci bili bekapovani, odnosno duplirani, zaštićeni i sačuvani na još nekom drugom mestu, oni se spašeni. U suprotnom, jedino preostaje  plaćanje tražene svote.

Perkov savetuje da se “takvi otkupi ne plaćaju”, jer sa jedne strane tako se finansira sajber kriminal, a sa druge – stvara se bojazan da li će nakon plaćanja ključ biti vraćen.

Sajt RGZ-a je ponovo aktivan, ali postoji opravdana sumnja da je došlo do curenja ličnih podataka građana. U tom slučaju, RGZ bi bio dužan da obavesti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali i da obavesti građane čiji su podaci ugroženi.

Iz RGZ-a tvrde da nema razloga za brigu.

Takođe, Poverenik može i sam da zatraži da izvrši nadzor, kao što je i učinio 2020. godine nakon velikog curenja podataka iz Javnog Komunalnog preduzeća.

U svakom slučaju, priča o padu RGZ-a vodi, preko “rensomvera”, nazad do nedostatka edukacije zaposlenih. Taj virus je verovatno ušao u računare upravo zato što je neko od ljudi koji rade u ovom zavodu otvorio, ili skinuo nešto što nikako nije trebalo da otvara, a pogotovo ne da skida. Naravno, ljudske greške su uvek moguće, ali sa boljom edukacijom svakako bi bile umanjene.

Za borbu protiv sajber kriminala, što “rensomver” svakako jeste, u Srbije je nadležno posebno tužilaštvo za Visoko tehnološki kriminal. Sagovornik Vremena smatra da oni “imaju kapacitete” ali, kako kaže, imaju sve više posla, a oni jedni pokrivaju celu državu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu