Tirana

Tirana: Sve je spremno za uvaženi skup

Foto: AP Photo/Andreea Alexandru

6. 12. 2022. / 9.57

Samit Zapadni Balkan – EU: Evropska perspektiva i sankcije Rusiji

Ovaj samit se prvi put održava u regionu, u glavnom gradu Albanije. Time je htelo da se stavi do znanja koliko su zemlje Zapadnog Balkana važne Evropskoj uniji – lideri država EU su na noge došli lokalnim šefovima država i vlada. Posle višednevnog femkanja visokokaratnom skupu se ipak pridružio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Danas se u Tirani održava samit Zapadnog Balkana i Evropske unije. Mesto sastanka bi trebalo da sugeriše lokalnim šefovima država i vlada koliko je kolegama iz Unije važno strateško partnerstvo sa zemljama na čijem su čelu i da se "evropska perspektiva“ nije tokom decenija pretvorila u otrcanu, ispranu, bledu, neubedljivu frazu, već je, valjda, budućnost koja ih čeka.

Glavne teme samita biće zajedničko suočavanje sa posledicama rata u Ukrajini, usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere protiv Rusije, jačanje sajber bezbednosti i otpornosti na strano mešanje, rešavanje izazova migracija, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

"Zajednička vizija za budućnost“ uključuje zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti, navodi se u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na kraju skupa.

U nacrtu dokumenta, u koji je su mediji imali uvid, ističe se da "eskalirajući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i bezbednost" i podvlači važnost strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana. U tekstu se čestita "onim partnerima sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ohrabruju se oni koji to nisu učinili da slede njihov primer".

Te čestitke se ne odnose samo na Srbiju koja neće da uvede sankcije Rusiji i potencira svoje dobre odnose sa Moskvom, i Bosnu i Hercegovinu zbog blokade proruski orijentisane Republike Srpske.

Biće zanimljivo kakav će stav Aleksandar Vučić, koji ljut i na EU i na zemlje regiona nije hteo ni da dođe, zauzeti prema deklaraciji.

I onda malo o "evropskoj perspektivi“, već znano i viđeno: EU "potvrđuje svoju punu i jasnu posvećenost izgledima za članstvo u Evropskoj uniji Zapadnog Balkana"; poziva se na "ubrzanje procesa članstva, što je u zajedničkom interesu i zasnovano na reformama poverenih partnerima, fer i rigoroznim uslovljavanjem i principom zasluga".

"Osnaženo civilno društvo i nezavisni i pluralistički mediji, uz puno poštovanje slobode izražavanja, suštinske su komponente svakog demokratskog sistema i mi pozdravljamo i podržavamo ulogu koju oni igraju na Zapadnom Balkanu", dodaje se u nacrtu dokumenta.

Dok Aleksandar Vučić u Tirani sprema penkalo da u Tirani poptiše da je i on posvećen slobodi medija i njihovom ravnopravnom tretmanu u Srbiji, kritičkoj misli i slobodi izražavanja, televizije N1 i Nova S su obustavile emitovanje programa u Srbiji. Na crnim ekranima piše: mrak u Srbiji bez slobodnih medija.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu