SAD

Foto: Mircea - see my collections on Pixabay

18. 11. 2022. / 8.56

San Francisko: Socijalna pomoć za transrodne osobe

Osobe koje žele da se prijave za prvi socijalni program fokusiran isključivo na transrodne osobe moraju da ispune sledeće uslove: da imaju najmanje 18 godina, da se identifikuju kao transrodni, nebinarni, rodno nekonformni ili interseksualni, da ne primaju više od 600 dolara mesečno, da žive u gradu i okrugu San Franciska i da budu voljni i u mogućnosti da popune anketu svaka 3 meseca i podnose potpunu prijavu

Gradonačelnik San Franciska London Brid najavio je program GIFT (The Guaranteed Income for Trans People) po kojem će svi transrodni građani sa niskim primanjima dobijati mesečnu pomoć od 1200 dolara. Program će trajati 18 meseci i njegov primarni cilj jeste rešavanje finansijske nesigurnosti unutar transrodne zajednice.

Novi pilot program je prva inicijativa sa garantovanim prihodima koja se fokusira isključivo na transrodne osobe. Takođe, pojedincima će se pružiti sveobuhvatne direktne usluge, kao što su medicinska i mentalna zdravstvena zaštita koja afirmiše rod, pravno upravljanje slučajevima, usluge specijalne nege i finansijsko podučavanje.

"Znamo da naše transrodna zajednice doživljavaju mnogo veću stopu siromaštva i diskriminacije, tako da ovaj program treba da pomogne pojedincima u ovoj zajednici da stanu na noge. Nastavićemo rad na ovakvim programima kako bismo onima kojima su najpotrebnija obezbijedili finansijska sredstva i usluge koje će im pomoći da napreduju", rekao je gradonačelnik Brid.

Trećina transordnih osoba u siromaštvu

"Američka transrodna anketa, koja je jedina velika studija transrodnih osoba u Sjedinjenim Državama, 2015. godine otkrila je da 33 odsto trans osoba u Kaliforniji živi u siromaštvu", rekao je Pao Krego iz Ureda za transrodne inicijative San Franciska. Procenat siromaštva u opšzoj populaciji, a druge strane, iznosi 12 odsto.

Prijavljivanje je počelo 15. novembra i trajaće do 15. decembra ove godine. Osobe koje su zainteresovane da se prijave za Program zagarantovanog prihoda u San Franciscu za trans osobe mogu se prijaviti onlajn na sajtu ili telefononom. Prema sajtu programa, kandidati moraju ispunjavati sledeće kvalifikacije: da imaju najmanje 18 godina, da se identifikuju kao transrodni, nebinarni, rodno nekonformni ili interseksualni, da ne primaju više od 600 dolara mesečno, da žive u gradu i okrugu San Franciska i da budu voljni i u mogućnosti da popune anketu svaka 3 meseca i podnose potpunu prijavu.

Republikanci uzvraćaju udarac

Tokom jula ove godine republikanci su, ukoliko osvoje većinu u Kongresu, planirali da donesu zakon za koji su kritičari smatrali da bi ukinuo zaštitu za transrodne osobe, što bi ovo pitanje sa saveznih država podiglo na federalni novo.

Nacrt zakona predviđa ukidanje federalnog finansiranje koledža na kojima je transrodnim ženama dozvoljeno da učestvuju u sportu sa cisrodnim ženama. Poseban zakon bi omogućio transrodnim osobama da tuže medicinsko osoblje koje im je pomoglo da krenu u rodnu tranziciju kao maloletnici. Drugi nacrt bi blokirao finansiranje škola koje ne poštuju državne zakone u vezi sa "materijalima štetnim za maloletnike", oponašajući državne zakone koji su korišćeni za uklanjanje knjiga u kojima se raspravlja o rasnim i LGBT temama.

Prema ACLED-u, nestranačkoj organizaciji koja prati nasilje na globalnom nivou, nasilje nad LGBT osobama se u SAD povećalo četiri puta između 2020. i 2021.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu