Politika

Znaćaj saradnje sa EUI se ne meri samo u novcu: Tanja Miščević

Foto: Tanjug

14. 12. 2022. / 18.00

Saradnja sa EU i SAD: Nikad bolja

Danas je Tanja Miščević visoko ocenila saradnju Srbije sa zemljama Evropske unije, dok je juče Ana Brnabić to isto rekla analizirajući saradnju sa SAD. Brnabić, istina, pre nego što je sinoć Eskobar rekao da se SAD protivi vraćanju srpske vojske na KiM

Za programe teritorijalne saradnje, Evropska unija (EU) izdvojila je od 2004. godine oko 400 miliona evra, finansirano je više od 1600 projekata na teritoriji Srbije, učestvovalo je oko 1.000 partnera, a programima je obuhvaćeno stotine hiljada građana, izjavila je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije Srbije danas na Osmoj nacionalnoj konferenciji o teritorijalnoj saradnji održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Nabrojala je da je "EU došla u domove stotinak hiljada građana Srbije“, da su ti projekti doprineli da u mnogim gradovima, mestima sa obe strane granice, građani dobiju bolju komunalnu, saobraćajnu infrastrukturu, da mala i srednja preduzeća unaprede svoje poslovanje i da obezbede što više radnih mesta, da se unapredi turizam obnovom objekata kulturne baštine, a obezbeđena je i pomoć u organizovanju turističke ponude u manjim mestima. Miščević je rekla da su obnavljani muzeji, galerije, domovi kulture, da je podržavana kulturna razmena, rad u školama, naučnim institucijama, bolnicama, a realizacija projekata doprinela je i razvoju lokalnih i regionalnih zajednica.

Ona je navela i rezultate nekih projekata, kao što je usvajanje Nacionalnog plana za upravljanje koridorom Mura – Drava – Dunav koji pomaže boljem upravljanju zaštićenih područja koja se nalazi na teritoriji većeg broja država, osnovan je Centar za kreativne industrije u Somboru, u Zrenjaninu je nabavljena savremena oprema za brzo reagovanje i prevenciju poplava.

Ukazala je na značaj saradnje posebno za zemlje koje su u procesu pristupanja EU: "Taj značaj se ne meri samo u novcu", naglasila je Miščević.

Imamo najbolju moguću komunikaciju sa SAD: Ana BrnabicFoto: Tanjug

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, juče je prilikom predstavljanja rezultata istraživanja Američke privredne komore o poslovnoj klimi i poverenju, izjavila da su politički odnosi Beograda sa Vašingtonom sve bolji.

"Sada imamo najbolju moguću komunikaciju sa SAD u proteklih 30 godina. Ne slažemo se u vezi Kosova, ali imamo ogroman stepen razumevanja onoga što se na Kosovu događa“, izjavila je Brnabić.

Ona je tu ocenu dokazala mnogim podacima, pa i  podacima da je za prvih osam meseci ove godine vrednost robne razmene između Srbije i SAD bila skoro 855 miliona dolara, što je rast od gotovo 46 odsto u poređenju sa istim periodom 2021. godine, da će ukupna robna razmena biti veća od milijardu dolara, i da su firme iz SAD investirale u Srbiji skoro četiri milijarde dolara i zapošljavaju oko 30.000 ljudi.

Brnabić je navela da su SAD najvažniji partner Srbije što se tiče razmene usluga.

Sve ove ocene Brnabić je iznela  pre nego što je sinoć u Prištini, Gabrijel Eskobar američki državni sekretar, rekao da SAD ne podržava vraćanje srpskih snaga na KiM, a Brnabić mu na Tviteru zamerila da je preuzeo ulogu Saveta bezbednosti UN.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu