Diplomatski skandal

Lični ambasador predsednika RS u Srbiji: Milorad Dodik i Aleksandar Vranješ

Foto: Prinscreen/Twitter/MiloradDodik

29. 7. 2023. / 14.05

Sarajevo traži hitnu smenu sopstvenog ambasadora u Srbiji 

Već u prvim danima svog mandata ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ uspeo je da napravi diplomatski skandal. Sarajevo traži njegovu hitnu smenu zato što je javno podržao šefa BIA Vulina dospelog na američku crnu listu i bosanske studentkinje koje su veličale optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića

S.P
Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pozvao je u subotu članove Predsedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da smene ambasadora BiH u Republici Srbiji Aleksandra Vranješa.

Smena se traži po hitnom postupku zbog podrške koju je Vranješ pružio direktoru BIA Aleksandru Vulinu koji se nalazi na crnoj listi SAD i zbog zahvalnice što je Vulin u zaštitu uzeo dve studentkinje sarajevskog Univerziteta koje su veličale lik i delo optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Članovi Predsedništva BiH najpre su u petak zatražili od Ministarstva spoljnih poslova da hitno pozove Vranješa na konsultacije, što je ovaj odbio.

Umesto u Sarajevo, Vranješ je na konsultacije otišao u Banjaluku. "Pozvao sam ambasadora na konsultacije, meni se odazvao“, napisao je kratko na svom Tviteru lider bosanskih Srba, Milorad Dodik.

Ambasador BiH prekršio zakone BiH

Dok predstavnica Srba u Predsedništvu BiH Željka Cvijanović tvrdi da nema prekršaja jer se ambasador sastao sa "direktorom jedne institucije u državi prijema“, za vlasti u Sarajevu sporno je i to što je ambasador BiH u nekoj drugoj državi podržao lica koja su prekršila Krivični zakonik BiH.

Prema pravilima BiH, kaznom zatvora od šest meseci do pet godina kazniće se onaj ko javno odobri, porekne ili grubo umanji ili pokuša da opravda zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom.

Sklon skandalima

Iako se u BiH na Vranješa gleda kao na Dodikovog igrača kome je negiranje genocida jedan od hobija, podrška Vulinu i studentkinjama sarajevskog Univerziteta može se označiti kao svojevrsni diplomatski skandal.

Da pravi skandale i radi po instrukcijama iz Banjaluke, Vranješu nije prvi put. Pre službovanja u Srbiji slično je radio u Zagrebu.

Kako su tokom 2021. godine pisali bosanski mediji, umeo je Vranješ bez znanja bosanksog Ministarstva spoljjnih poslova da razgovara sa specijalnim izaslanikom SAD-a i dogovara izbornu reformu. O tom sastanku obavestio je samo Milorada Dodika.

Iz njegove biografije može se izdvojiti i zanimljiv zajednički poduhvat sa Dodikom da se u sepmtebru 2022. godine visokom predstavniku BiH Kristijanu Šmitu blokira put na Bledski forum.

Vranješ nije prosledio vlastima u Hrvatskoj informacije o putovanju Šmita na Bled preko Hrvatske, već je po Dodikovim instrukcijama dopis iz Sajeva držao u fioci. Hitnom reakcijom zvaničnog Sarajeva njihov plan je osujećen.

Dodikov Pulen

U diplomatiju je ušao kao Dodikov savetnik u vreme dok je ovaj bio član Predsedništva BiH i predsednik Republike Srpske. Umeo je da skrene pažnju javnosti izjavama i uvredama na račun člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića da je "šovinista i srbofob" i da se bavi "prebrojavanjem krvnih zrnaca".

Sa Dodikom deli ljubav prema Rusiji i protivljenje članstvu Bosne u NATO.

U martu ove godine predstavništvo BiH postavilo ga je na predlog Željke Cvijanović na mesto ambasadora u Srbiji. Akreditivna pisma predao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću 26. jula čime je formalno stupio na dužnost.

Nova "drama" na relaciji Sarajevo – Banjaluka – Beograd dešava se samo nekoliko dana nakon što su u pomirljivom tonu bosanskohercegovački politički lideri iz sva tri konstitutivna naroda postigli "načelni dogovor" kako da reše političku krizu koja potresa zemlju, kako da prestanu sa zapaljivom retorikom i kao prioritet stave usvajanje zakona na kojima insistira EU.

"Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor", rekao je Dodik u ponedeljak 24. jula.

S.P./Klix.ba/N1.ba

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu