Vesti

Očerkuju produžetak: Predstavnici poljoprivrednika na današnjem sastanku

Foto: FoNet

15. 8. 2022. / 19.26

Sastanak poljoprivrednici-Brnabić: Zahtevi nisu ispunjeni

Nakon devetočasovnog sastanka nezadovoljnih poljoprivrednika i premijerke Ane Brnabić, dogovorena je samo cena mleka. Poljoprivrednici, koji su sedan dana protestovali i blokirali puteve po Srbiji, očekuju da će im država u budućnosti ispuniti i ostale zahteve

Na početku današnjeg sastanka sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, premijerka Ana Brnabić je rekla da niko neće izaći iz zgrade Vlade dok se ne postigne dogovor.

I, tako je i bilo: sastanak je počeo oko 10 sati a završio se nakon devet sati.

Dogovorili su se da premija za mleko bude 15 dinara, dok cena suncokreta i goriva nije rešena. To znači da poljoprivrednici nije uspelo da dobiju 700 evra po toni suncokreta, ukidanje akciza na gorivo, i ograničenje marže na suncokretovo ulje.

Poljoprivrednici se nadaju da će im u budućnosti i ti zahtevi biti ispunjeni.

Blokade puteva će se nastaviti i traktori će ostati pored puteva, dok pregovarači ne budu preneli svojim saborcima šta se danas dogodilo i dok se ne dogovore međusobno.

Sastanku su prisustvovali predstavnici poljoprivrednika, proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, Privredne komore, i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

Premijerka Ana Brnabić je učesnicima sastanka skrenula pažnju da želi da "sve strane budu zadovoljne“ dogovorom, kao i da mora da da sve od sebe da "obezbedi unutrašnji mir i stabilnost“, zato što je ova nedelja izuzetno teška.

"Predsednik Aleksandar Vučić krajem nedelje putuje u Brisel da se bori za mir. Potrebno nam je nacionalne jedinstvo, sada više nego ikada i ne treba da se međusobno svađamo".

Tokom pregovora, Slavko Ilić, jedan od predstavnika nezadovoljnih ratara, napustio je sastanak jer je uveren da dogovor neće biti postignut. "Napustio sam sastanak jer je premijerka odmah počela da nas ubeđuje da smo mi krivi“, kazao je Ilić, i rekao da su koji su jutros traktori krenuli iz Vršca, Pančeva, Kragujevca, Požarevca i drugih gradova u Beograd, zaustavljeni.

Dok se pregovaralo o ispunjenju zahteva, poljoprivrednici su u Novom Sadu blokirali Varadinski most, Bulevar Mihajla Pupina, a oslobodili za saobraćaj do danas blokiranu Jevrejsku ulicu.

Od nedelje  poljoprivrednici su blokitrli oba izlaza iz Pančeva za Beograd čekajući ishod današnjeg sastanka njihovog predstavnika i premijerke Ane Brnabić.

Poljoprivrednik iz Rače Milan Milošević, jedan od organizatora protesta, rekao je da su i poljoprivrednici iz šumadijskih opština Rača, Lapovo i Batočina danas u 10 časova ponovo blokirali brzu magistralu koja spaja Kragujevac sa auto putem Horgoš-Preševo.

"Ljudi su sve nervozniji i sve nestrpljiviji u očekivanju konačnog rešenja, jer dok mi blokiramo puteve i pregovaramo sa Vladom, na njivama nam propada i ono malo letine koju nije uništila suša“, rekao je Milošević.

"Selo i seljaci su bezbroj puta pomogli državi da prehrani stanovništvo Srbije, čak i u vreme najvećih svetskih kriza, poput ove današnje. To smo uspeli i ove godine koja je jedna od najtežih za poljoprivredu. Bilo bi pošteno da i država pomogne agraru i podrži poljoprivredu bar u meri podrške koju nesebično pruža stranim investitorima“, rekao je Milošević.

S.Ć./FoNet/N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu