Vesti

Njih dvoje i predsednik: Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

25. 2. 2022. / 19.55

Savet za nacionalnu bezbednost: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Srbija se opredelila za formulu koja bi trebalo da održi njenu neutralnost: podržava teritorijalni integritet Ukrajine i smatra pogrešnim ugrožavanje njenog teritorijalnog integriteta, ali odbija da uvede sankcije Rusiji. Na taj način Srbija sebe malo više pozicionira izvan zapadnog bloka, nego što iritira Rusiju i nada se razumevanju obe strane

Nakon zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio narodu. Reč je bila o zauzimanju stava prema sankcijama kojima je kompletan Zapad podvrgnuo Rusiju. Državni vrh je danima oklevao da bi sastavio dokument koji pozicionira Srbiju u odnosu na sukob između Rusije i Zapada.

Predsednik se narodu požalio na teške dane i velike pritiske kojima je državni vrh, a naročito on, bio izložen, da je bilo mnogo kontradiktornosti, ali da o tome ne može javno, te da su na kraju trezveno zauzeli stav u najboljem interesu Republike Srbije.

Rekao je da poštovanje normi međunarodnog prava znači zaštitu srpskih vitalnih interesa, to jest očuvanja Kosova u sastavu Srbije.

Vučić je rekao da su nama i ruski i ukrajinski narod bratski i da se Srbija načelno zalaže za poštovanje teritorijlanog integriteta.

Tek, što se tiče Ukrajine:  Srbija pruža punu i principijelnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i drži se temeljnog načela mirnog rešavanja sporova i uzdržavanja od pretnji i primene sile i ugrožavanja teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti. Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu.

A što se tiče Rusije: razmatrajući eventualne restriktivne mere protiv Rusije i sankcije, Srbija će se rukovoditi zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa, te kao država koja je iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnici u Republici Srpskoj danas trpe sankcije, Republika Srbija smatra  da je vitalni politički i ekonomski interes Srbije u ovom trenutku da ne uvodi sankcije bilo kojoj državi, njenim predstavnicima ili privrednim subjektima.

I dalje, u neutralnom smislu: polazeći od principa vojne neutralnosti i imajući u vidu "strahovite pritiske“ kojima je Srbija izložena, odmah se prekidaju sve planske i vežbovne aktivnosti Vojske Srbije i MUP-a sa stranim partnerima. Sankcionisaće se učešće srpskih državljana u sukobima u Ukrajini kojoj će se pružiti humanitrana pomoć.

Predsednik se još ljutio na "tajkunske medije“ i region i baš se bio obrušio na Violu fon Kramon.

Žalio se na umor zbog velike borbe i svojih podočnjaka. Nije precizirao oko čega se borba tačno vodila, ali se da naslutiti da se radi o usklađivanju ovakve formulacija srpskog dokumenta o ratu u Ukrajini i sa Moskvom i sa predstavnicima Kvinte i EU koja bi bila prihvatljiva za sve.

Vučić je fokus prebacio na "poštovanje teritorijalnog integriteta Unkrajine“. Fokus u Briselu u Vašingtonu i zapadnih medija će verovatno biti na tome da se Srbija neće priključiti sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih država, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Japana…  protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu. To će se veoma brzo videti po reakacijama zapadnih zemalja.

Vučić je praktično rekao da Sbija u ovom trenutku neće deo svog integriteta da podredi zajedničkoj bezbednosnoj i spoljnoj politici EU, čija bi članica htela da postane.

Vučić je izložio realanu srpsku energetsku zavisnost od Rusije i objasnio zašto Srbija ne može sebi da dozvoli, čak i da hoće, a neće, da naljuti Rusiju – naravno i zbog Kosova.

Srbija je ovakvim stavom sebe malo više pozicionirala izvan zapadnog bloka, nego što je iritirala Rusiju. Striktno se izbegavala reč "osuda“ u odnosu na Rusiju.

Srbija je u čitavom ovom konfliktu potpuno nebitna, osim ako se neko ne seti da bi zbog simbolike i davanja primera mogla da postane bitna. To važi i za Rusiju i za Zapad.

A ako se sve ovo nekome ne sviđa, rekao je Vučić, on, Vučić, je još nekoliko dana predsendik Srbije, pa neka građani 3. aprila glasaju za nekoga ko će da uvodi sankcije Rusiji.

Na direktno pitanje N1 da li hoće da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu, Vučić je odgovorio Šolakom i Đilasom.

Ana Brnabić nije bila progovorila ni reč, a Ivica Dačić je iskoristi priliku da se dokopa mikrofona, što se Vučiću vidno nije svidelo.

A.I.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu