Politika

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

8. 11. 2023. / 19.58

Savo Manojlović: Rio Tinto obezbedio dva miliona evra za influensere

Za sada Rio Tinto nije našao nijednog odgovarajućeg influensera koji bi pristao da proda svoju državu i reklamira iskopavanje litijuma

Kompanija Rio Tinto je obezbedila budžet od dva miliona evra za lobiranje samo do kraja ove godine, a taj novac je opredeljen za nevladine organizacije, medije i influensere, izjavio je danas direktor kampanja pokreta “Kreni-Promeni” Savo Manojlović.

"Projekat Jadar je stopiran blokadama i protestima iz decembra 2021. i januara 2022. godine i od tada se najveći deo javnosti protivi iskopavanju litijuma i bora, koje bi nesumnjivo doveo do ekološkog uništavanja Srbije“, naveo je Manojlović u pisanoj izjavi.

On je istakao da Rio Tintu smeta veliki broj mladih koji se protivi ovom projektu i zbog toga pripremaju kampanju kojom bi obezbedili podršku mlađih generacija, pa su radili istraživanje koji influenser bi mogao da utiče na mlađu populaciju da promeni mišljenje.

"Ovo su provereni podaci do kojih smo došli. Za sada Rio Tinto nije našao nijednog odgovarajućeg influensera koji bi pristao da proda svoju državu“, kazao je Manojlović i dodao da političari nemaju taj problem.

Manojlović je naveo da se u Evropskoj uniji sada nigde ne iskopava litijum, ali ima zagovaranja da se uđe u taj proces, a jasno je da se iza toga krije litijumska korupcija. Političar u Srbiji koji kaže “kopaćemo i mi litijum kada budu kopali u EU”, zapravo kaže: “Uzećemo i mi mito kao korumpirani političari iz Portugalije, rekao je Manojlović.

Kako je juče javio portugalski emiter SIC, Antonio Kosta portugalski premijer ponudio je svoju ostavku predsedniku zemlje usred istrage o navodnim nelegalnostima u postupanju vlade u vezi sa sporazumima o projektima za iskopavanje litijuma i tzv. čisti vodonik.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu